Imajte svoju priču

U Zrenjaninu je u četvrtak 1. februara održan još jedan susret „Devojke imaju reč“. Nakon Novog Pazara i Bujanovca, nastavili smo da organizujemo događaje sa devojkama iz srednjih škola i da razgovaramo o njihovim snovima, željama, planovima, strahovima i stremljenjima.

U lepom Banatskom gradu Zrenjaninu okupile su se devojke iz Ekonomsko trgovačke škole „Jovan Trajković“. Događaj je organizovan u maloj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu. Devojke iz Učeničkog parlamenta su bile prisutne. Sa njima su razgovarale žene iz tri različite generacije Olga Svoboda, Milica Čiča i Milica Živić. Susretu je prisustvovala i Lepa Željski predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina.

Olga Svoboda

Olga je predstavila svoju karijeru započinjući razgovor rečenicom „Ovaj susret je i mene stavio pred ozbiljnu zapitanost? Jesam li ja uspešna i šta je to uspešno što može vama da koristi?“ Govorila je o svojim studijama u Americi i Budimpešti, životnoj situaciji u kojoj su ostali bez gotovo ičega, Osnivanju prve HR agencije na ovim prostorima i njenom razvoju. Tražila je od devojaka da budu radoznale i rekla im da svaki dan morajud a vežbaju svoje mišiće radoznalosti. Ukazala im je na svoja iskustva oko interesovanja i postavljanja pitanja. „Gomilu stvari u mojoj agenciji sam ostvarila upravo kucajući na vrata i pitajući“

Olga Svoboda

Nakon nje je Milica Čiča govorila o tome kako je ona žena brojeva i da joj je matematika bila ta ljubav od koje je krenula da bi preko HR menadžerke sada stigla do IT i auto industrije u Stelantis grupi. Pozvala je devojke da im nikada ni oko čega nije svejedno. Istakla je da je danas najvažnije da imate priču i podstakla je prisutne da o tome razmišljaju. Šta je to što vole, za šta im srce brže kuca, ko su one, šta znaju, koje veštine poseduju i šta bi volele da budu? Dala im je dobre savete kroz svoj primer da kandidate i kandidatkinje za neke pozicije često pita da naprave svoj CV promašaja!. Davala je primere iz svog životnog puta kako se odbraniti od pritisaka okolini. Sa jednom vojvođanskom smirenošću je upućivala vrelmo značajne poruke.

Milica Čiča, Stelantis

U tom prvom krugu predstavljanja Milica Živić, državna rekorderka u atletici je predstavila svoju karijeru. Kao profesionalna atletičarka uspela je i da studira i da radi i da trenira. Sve je to naravno bilo začinjeno uspesima koji nisu izostajali. Osvrnula se na ulaganja u ženski sport i koliko su ona manja u odnosu na muški. Zbog toga je istakla važnost dobre dnevne organizacije vremena da bise sve uklopilo. U današnje vreme ne možemo da se kao žene oslonimo na sportsku karijeru jer bez obzira na vrhunske rezultate ne možemo da računamo da će nam to biti dovoljno za život. „Mene je više sponzora kontaktiralo zbog mog >Instagram naloga nego zbog mojih rezultata“.

Milica Čiča

U drugom krugu razgovora devojke su postavljale pitanja a zatim su se Olga, Milica i Milica osvrnule i na ono što je govoreno. Milica Čiča je istakla da devojke pripadaju generaciji koja donosi balans i da za razliku od njene genracije koja je bila spremna da izgara na poslu one to nisu i to je nešto što ona uči od njih. Olga je govorila da ima taj generacijski problem jer njena koleginica hoće da radi samo 15 sati nedeljno i to da petkom ne radi. Milica Živić je podelela svoje iskustvo iz rada u Belgiji gde je radeći za različite agencije učila i savladavala sve prepreke upravo svesna svojih vrednosti i pitajući šta poslodavci njoj nude.

Milica Živić

Ovo je bio naš drugi dolazak u Zrenjanin, i sa nekim od devojaka smo se već upoznali kada smo tokom decembra meseca organizovali fokus grupe kao dopunu ankete koja je rađena.

Dva sata razgovora su prošla za čas. Devojke su naše liderke pitale za kontakte i dalje povezivanje. One su po nudile da im odgovore na pitanja koja budu imale.  Osmesi na licima devojaka, njihova mnogobrojna pitanja i odlična energija pokazuju da je i ovaj događaj ostavio traga. Sigurni smo da će ovaj događaj ostati u sećanju ove grupe devojaka i da će se energija koju su one donele porkenuti i samu školu da dalje posvećuje pažnju osnaživanju devojaka i unapređenju rodne ravnopravnosti.

Projekat “Devojke imaju reč” sprovode Akademija ženskog liderstva i Medijski centar Beta u okviru programa “Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

Leave a Comment