Podsticanje liderstva

Ovogodišnja globalna tema Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) je “Liderstvo”. Kroz ovu temu želimo da istaknemo važnost snažnih ženskih uzora u svetu nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Iako žene zauzimaju skoro 40% visokokvalifikovanih radnih mesta širom sveta, njihovo prisustvo u IKT sektoru i dalje je nedovoljno.

Tim Inspiring Girls Srbija se pridružuje globalnom obeležavanju Dana devojčica u IKT. Svesne smo da su devojčice inteligentne, kreativne i talentovane, te da poseduju sve što je potrebno za uspeh u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i STEM disciplinama.

Uzimajući u obzir tužnu godišnjicu majskih tragedija i ubistava većinom devojčica u OŠ “Vladislav Ribnikar”, želimo da se danas setimo svih ubijenih devojčica i dečaka i njihovih talenata, snova i postignuća.

Živimo u eri brzih promena, gde će preko 65% današnjih učenica raditi poslove koji trenutno ne postoje. Povezivanje devojčica širom sveta i poruka koju šalje Međunarodni dan Devojčica u ICT-u ima za cilj da im pomogne da se što bolje pripreme za budućnost. Tehnologija je jezik budućnosti i prisutna je u svim sferama i profesijama, a kako bismo omogućili devojčicama da budu ključne akterke u oblikovanju sveta u budućnosti, moramo ih ohrabriti već danas.

Da bi napredovale u STEM disciplinama, devojke i mlade žene moraju imati uzore u ženama na rukovodećim pozicijama. Na taj način podstaći će inspiraciju devojčica, rušeći barijere koje ometaju njihov napredak. Tema “Devojke u ICT” za 2024. godinu ima za cilj da se bavi ovim izazovima, podstičući osnaživanje i razvoj liderstva za pravedniju budućnost u STEM.

Svaki dan treba da podstičemo devojčice iz našeg okruženja da biraju karijeru po svojoj meri. Međunarodni dan Devojčica u ICT-u šalje snažnu poruku o snazi koju devojčice poseduju i revolucijama koje mogu stvoriti kada je iskoriste. Ali, treba da zapamtimo da svaki dan treba da bude dan devojčica, devojaka i žena u ICT-u kako bismo im pomogli da budu nosioteljke i kreatorke nove, bolje budućnosti.

Međunarodni dan Devojčica uspostavljen je 2011. godine od strane Ujedinjenih Nacija. Obeležava se poslednjeg četvrtka u aprilu sa ciljem da ohrabri devojčice i devojke da odaberu karijeru u ICT-u, edukuje ljude o rodnoj podeli u digitalnom i tehnološkom svetu, pospeši tehnološko obrazovanje i doprinese stvaranju raznolikih i inkluzivnih timova.