Događaj “Devojčice imaju reč” u Novom Sadu

Događajem “Devojčice imaju reč” održanom u Startit centru u Novom Sadu, organizacija CRTA iz Beograda najavila je pokretanje kampanje “Inspiring girls” po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, čije je cilj osnaživanje devojčica.

Ova kampanja poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje za povratak u osnovne škole kako bi devojčicama, uzrasta od 10 do 14 godina, kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri ali i da bi inspirisale devojčice da teže ostvarenju svojih životnih izbora. Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

Na događaju u Novom sadu devojčice iz nekoliko novosadskih osnovnih škola su kroz “speed dating” sastanak razgovarale sa upravnicom galerije Matice Srpske dr Tijanom Palkovljević Bugarski, vlasnicom Business Café licence za Srbiju Marijom Radojčić, vlasnicom arhitektonskog biroa Salt & Water Svetlanom Mojić Džakula, predsednicom Novosadske ženske košarkaške akademije Dejanom Cvjetan i vanrednom profesorkom astrofizike na Prirodno-matematičkom fakultetu dr Tijanom Prodanović.

Kroz druženje sa uspešnim novosađankama devočice su se bliže upoznale sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali prilikama koje su im se ukazale.

 

dr Tijanom Palkovljević Bugarski,
Istoričar umetnosti sa dugogodišnjim iskustvom u muzejskoj delatnosti. Diplomirala i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za istoriju umetnosti. Doktorske studije završila je takođe na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za muzeologiju. Od 2001. godine zaposlena je u Galeriji Matice srpske, a od 2010. godine je na mestu upravnika. Član je Odeljenja za likovnu umetnost Matice srpske, Upravnog odbora Matice srpske i nacionalnih komiteta ICOM-a (International Committee of Museum) i AICA (International Association of Art Critics). Aktivno učestvuje u radu ICTOP-a (International committee for the training of personel). Predsednik je Upravnog odbora Fondacije Novi Sad  – Evropska prestonica kulture 2021. godine. Živi u Novom Sadu sa suprugom i tri sina.

 

 

 Marija Radojčić
Po osnovnom obrazovanju ekonomistkinja, nositeljica je licence Business Cafea za Srbiju, radi prodaju i marketing za porodične sireve “Friški jazački”. Vlasnica je firme za brendiranje i konsalting sa posebnim akcentom na brendiranje proizvoda koji nastaju u poljoprivrednim gazdinstvima. Učestvovala je u formiranju Ženske ruralne mreže Vojvodine 2016. godine, koja radi na tome da  žene jedna drugoj budu podrška i motivacija za dalji rad. Veliki je pozitivac, svesna da u životu ne postoje problemi nego izazovi, veruje da je sve rešivo samo je pitanje napravljenog izbora i definisanog prioriteta. Učestvovala je na domaćim i međunarodnim konferencijama o biznisu.

 

 

 

Svetlana Mojić Džakula
Rođena je u Novom Sadu gde je završila redovne, a potom i master studije na katedri za Arhitekturu na Fakultetu tehničkih nauka. Nakon toga, odlazi u Italiju gde na prestižnom Institutu za dizajn stiče zvanje dizajnera jahti. Narednih nekoliko godina provodi u različitim studijima za dizajn jahti, a 2011. se vraća u Srbiju i otvara sopstveni biro “Salt & Water”. Svetlana je dobitnica nekoliko prestižnih internacionalnih nagrada u sferi biznisa i dizajna, i danas je iskusan predavač u pomenutim oblastima. Projekat njenog studija “Plutajući hotel sa katamaranima apartmanima” je 2015. godine ovenčan prestižnom nagradom za dizajn “Millennium Design Award” (MYDA 2015). Deset godina provela je u jedriličarskoj reprezentaciji Srbije, a i dalje je aktivna kao sudija.

 

 

Dejana Cvjetan
Bivša reprezentativka Jugoslavije i učesnica Univerzijade u Fukuoki (Japan) 1995 godine. Karijeru je započela u novosadskoj “Vojvodini”, pored toga je nastupala za “Majevicu” iz Bačke Palanke. Internacionalno iskustvo je stekla u ekipi “BSE” iz Budimpešte (Mađarska) i “Željezničar” iz Sarajeva, sa kojim je 1999. godine, osvojila Kup i prvenstvo Bosne i Hercegovine. Po završetku košarkaške profesionalne karijere, u periodu 2005-2010. godine, radila je na poslovima prodaje i rukovođenja u Delta Generali osiguranju. Po struci je ekonomista u sportu i turizmu, diplomu je stekla na Univerzitetu “Edukons” i ima zvanje operativnog trenera u košarci, koje je stekla na Višoj košarkaškoj školi Beograd. Sa svojim koleginicama bivšim košarkašicama 2010. godine je osnovala ženski košarkaški klub „Novosadska ženska košarkaška akademija“.

 

 

dr Tijana Prodanović
Diplomirala je 2001. godine na smeru astrofizika na Katedri za astronomiju, na Beogradskom univerzitetu. Doktorirala je iz oblasti nuklearne i čestične astrofizike na Univerzitetu Ilinoisa u Urbana-Šampejnu 2006. godine, gde je dva puta bila proglašena za izvanrednog predavača. Na FameLab takmičenju mladih komunikatora nauke 2008. godine je odnela prvu nagradu na nacionalnom nivou i drugu nagradu na međunarodnom nivou, čemu su prethodila dve Master Class radionice iz oblasti naučne komunikacije koje su držali vrhunski strani stručnjaci. Šef je marketing tima Prirodno-matematičkog fakulteta, predsednik je naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, član Upravnog odbora Astronomske opservatorije Beograd i jedan je od osnivača udruženja Naučnih komunikatora – NauKom.