Glasovi mladih devojaka – rezultati istraživanja

U svetu koji se neprestano menja, glasovi mladih devojaka postaju sve važniji. Njihove priče o snovima, izazovima i nadama nude dragocen uvid u suštinske teme i izazove koji su važni za celokupno društvo. Istraživanje “Devojke imaju reč” nam pruža upravo takav uvid, osvetljavajući ključne aspekte života mladih žena u Srbiji.

U ovom istraživanju, koje je sprovela Akademija ženskog liderstva, otkriveno je da škole nedovoljno posvećuju pažnju temama kao što su rodna ravnopravnost, diskriminacija i jednakost među polovima. Mlade devojke pokazuju veliku želju za daljim školovanjem, pri čemu biraju srednje škole koje im pružaju takvu mogućnost. Podržimo ih u tome stvarajući društvo koje će ih prihvatati, a ne diskriminisati.

Važno je istaći da su stručni uzori ključni u formiranju karijernih puteva ovih mladih žena. Iako društvene mreže poput TikToka i Instagrama dominiraju kao izvori informacija, profesionalne žene iz različitih oblasti ostaju najzastupljeniji inspiratori. Zato je uloga medija veoma važna u promovisanju ženskog liderstva.

Međutim, izazovi poput kulturnih, verskih i ekonomskih razlika otežavaju primenu, pre svega na lokalnom nivou, postojećih zakona i primera dobrih praksi koje promovišu ženska prava i aktivizam. Zbog toga je neophodno usmeriti pažnju na obrazovanje svih segmenata društva o rodnoj ravnopravnosti. Posebno moramo razvijati programe za dečake i mlade muškarce, kako bi se kod njih razvila empatija, razumevanje rodne ravnopravnosti i poštovanja žena.

Ovo istraživanje nas podseća da je borba za rodnu ravnopravnost neprekidna, ali i da svaki korak prema jednakosti, ravnopravnosti i poštovanju žena predstavlja važan napredak za celokupno društvo. Pozivamo vas da zaronite u detalje ovog istraživanja kako biste bolje razumeli perspektive i potrebe mladih žena u Srbiji, jer njihov glas je ključan za oblikovanje svetlije budućnosti za sve nas.

Istraživanje je sprovedeno u devedeset lokalnih samouprava Srbije. Pored online upitnika, na koji je odgovorilo 1542 učesnice srednjih škola, ono je obuhvatilo i pet fokus grupa u srednjim školama i deset dubinskih intervjua s mladim ženama aktivnim u lokalnim zajednicama.

Projekat “Devojke imaju reč” sprovode Akademija ženskog liderstva i Medijski centar Beta u okviru programa “Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradske otvorene škole koji podržava Švedska.

Leave a Comment