Inspiring Girls u Novom Pazaru

Nastavljajući aktivnosti u okviru projekta „Devojke imaju reč“ Inspiring Girls Srbija tim je organizovao događaju u Gimnaziji Novi Pazar. Uspostavljena saradnja sa Gimnazijom je na ovaj način produbljena. Podsetićemo da je ogroman broj devojaka iz Novog Pazara uzeo učešća u anketi, čiji će rezultati uskoro biti objavljeni, čime su pokazale zainteresovanost za Inspiring Girls kampanju.

Mladi i mediji za demokratski razvoj

Gimnazija Novi Pazar je jedna uspešna i pre svega otvorena srednja škola sa istaknutim ženama na njenom čelu. To se vidi na svakom koraku od ulaza u školu do atmosfere, reciklažnih kutaka, kutka za đake, galerije slika… U jednom od većih kabineta okupile su se zainteresovane devojke kao i radoznale nastavnice. Čitava škola je odisala uzbuđenjem zbog Inspiring Girls događaja. rukovodeći tim škole i čitav nastavni kadar škole su potvrdili čuveno novopazarsko gostoprimstvo.

Po ustaljenoj metodlogiji Inspiring Girls Speed date razgovora organizovan je susret sa četrdesetak devojaka iz različitih razreda ove Gimnazije. Ovoga puta naše liderke, uspešne profesionalno ostvarene žene su bile Amina Hasanbegović modna kreatorka, Maja Lalić arhitektkinja i Ivana Bojović Šević preduzetnica.  

Amina Hasanbegović

Amina, Ivana i Maja su kroz tri kruga razgovora delile svoje iskustvo sa devojkama. Sjaj u očima, osmesi, zvonki smeh i pre svega odlična ženska energija su pokazali da su devojke željne ovakvih razgovora i dodatne ženske inspiracije. Amina je govorila o svojim počecima, studijama, teškim i radnosnim trenucima koje je imala. Predstavila je i Atelje AH. Donela je i primere svojih kreacija koje su izazvale veliku pažnju među devojkama. Pozvala ih je da budu svoje i da nikada ne odustaju.

Maja Lalić

Ivana je sa druge strane kao neko ko dolazi iz sveta umetnosti govorila o svom iskustvu kako je započela svoju preduzetničku karijeru. Ostavši bez posla ona se okrenula onome što zna a to je pravljenje kolača. Malo po malo ona je razvijala svoje veštine i širila posao. Danas je ona uspešna preduzetnica sa poslastičarnicom FINI (mafini) koje se ne bi postidele ni najrazvijenije metropole sveta. Ona je poručila devojkama da zaborave na model koji kaže „završim školu i zaposlim se i čekam penziju“. Pozvala ih je da uvek budu spremne na iznenađenja koja život donosi, da istražuju različite niše poslova oko one oblasti za kuju su se opredelile i da imaju jasan cilj.  

 

Gimnazija Novi Pazar

Maja je sa devojkama razgovarala o njihovim snovima. Ispričala im je svoju karijeru, mnogobrojne projekte koje je započinjala, važnost urbanog planiranja i njihovog učešća. Pozvala ih je da uvek budu tamo gde se donose odluke i da hrabro zastupaju svoj stav. Razgovarale su i o ekologiji, Novom Pazaru, putevima razvoja karijere i zaštiti životne sredine.

Malo nam je bilo dva sata razgovora. Razgovor, koji je na momente bio prekidan glasnim smehom, pokazao je neophodnost ovakog rada sa devojkama ali i ukazao na potrebu za budućim koracima, novim radionicama, seminarima i stalnim radom na razvoju veština devojaka.  Sigurni smo da će ovaj događaj ostati u sećanju ove grupe devojaka i da će se energija koju su one donele porkenuti i samu školu da dalje posvećuje pažnju osnaživanju devojaka.

Devojke imaju reč

Rad Akademije ženskog liderstva kao nacionalnog koordinatora Inspiring Girls globalne kampanje je podržala Beogradska otvorena škola kroz program „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ koji podržava Švedska.

Leave a Comment