Događaj “Devojčice imaju reč” u Nišu

Panel razgovor “Devojčice imaju reč” održan je u Deli prostoru u Nišu i predstavlja početak kampanje “Inspiring Girls”. Događaj je organizovala organizacija CRTA iz Beograda i time najavila pokretanje ove kampanje po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, čije je cilj osnaživanje devojčica.  Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

Na događaju u Nišu devojčice iz nekoliko niških osnovnih škola su kroz “speed dating” sastanak razgovarale nastavnicom engleskog jezika Anom Živković , sa menadžerkom u umetnosti Marijom Peternel, modnom dizajnerkom Nevenom Kragić, novinarkom i projektnom menadžerkom City radija Ivanom Petrović i Goranom Jovanović Pešić preduzetnicom  i osnivačicom preduzeća “MyGreenWay”.

Kroz druženje sa uspešnim nišlijkama devojčice su se bliže upoznale sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali prilikama koje su im se ukazale.

Kampanja „Inspiring girls“ u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica. U cilju predstavljana kampanje, prvi ovakavi događaji održani su nedavno u Beogradu i Novom Sadu.

 

Ana Živković
Nastavnica je engleskog jezika već 12 godina u OŠ “Čegar” u Nišu. Sa primenom inovacija u nastavi i korišćenjem Skajpa na časovima je počela 2013. godine, a za svoj rad je više puta nagrađivana (specijalna nagrada za interaktivnost na konkursu “Digitalni čas 2013.”, najkreativnije predavanje na Microsoft globalnoj konferenciji u Torontu 2017.). Metode i digitalni alati koje koristi da osavremeni nastavu i transformiše obrazovanje kao i sposobnost da efikasno primenjuje tehnologiju u učionici radi pomoći učenicima da razviju veštine za 21.vek doneli su joj zvanja – Skype Master Teacher, Microsoft Innovative Educator Expert, Microsoft Educator Trainer, Microsoft Educator Fellow, TEDx speaker – i mogućnost da predstavlja Srbiju na medjunarodnom nivou govoreći o svom radu na različitim konferencijama.

 

 

Marija Peternel
Marija je menadžerka u umetnosti. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao producentkinja, radi od 2003. godine  u Narodnom pozorištu u Nišu, kao organizatorka  u Niškom kulturnom centru i KPGT-u (Kazalište Pozorište Gledališče Teatar). Učestvovala je u organizaciji značajnih gradskih i međunarodnih  muzičkih i pozorišnih festivala. Kao članica Odbora za građansku inicijativu, radila je na velikom broju projekata koji se tiču osnovnih ljudskih, a posebno ženskih prava, građanskog aktivizma, zagovaranja i kampanja. Sada je članica Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope. Objavljivala tekstove, kao novinarka, u omladinskim i muzičkim časopisima, radila kao autorka i voditeljka radijskih emisija.

 

 

Nevena Kragić
Studirala je prava da bi na kraju shvatila šta (ne) želi. Diploma modnog dizajna joj je bila bitnija. Posle niza, njoj dragih i velikih, realizovanih projekata (gde je pored izgrađenog svog brenda i npr. saradnja sa velikim Diznijem) koji su joj doneli popularnost – svoj posao smatra samo dobrom platformom za pokretanje i učešće u humanitarnim akcijama. Dizajn, fotografija, režija, multimedija,marketing – izrazi kojih se dotiče. Sa željom da sve svoje vizije ostvari, planira da živi bar 5 života.

 

 

 

 

Ivana Petrović
Master književnosti i srpskog jezika, od 2007. godine radi kao novinarka i projektni menadžer City radija, čiji je jedan od osnivača i vlasnika. Piše analitičke tekstove i bloguje. Bavi se socijalnim temama vezane o običnom čoveku. Tako su nastali serijali radijskih emisija i pratećih tekstova na portalu City Online posvećenih siromaštvu, deci ulice, ljudskim pravima marginalizovanih grupa, itd. Sarađivala je i sa organizacijama kao što su OEBS i UNDP. Objavila je dve knjige poezije i kratkih priča. Dobitinica je brojnih nagrada, poput Vidovdanske nagrade, nagrade Ratkovićevih večeri poezije, a iz oblasti medija i novinarstva – novinarske nagrade fondacije Slavko Ćuruvija 2014. godine i medijske godišnje nagrade za toleranciju 2015. godine.

 

 

Gorana Jovanović Pešić
Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, na odseku za hemiju. Jedan je od osnivača  preduzeća ˝MyGreenWay˝ gde obavlja poslove prodaje, nabavke, organizovanja proizvodnog procesa, kao i pisanja predloga projekata. Proizvode ručno pravljenu, prirodnu kozmetiku. Zalažu se za to da uvećanje profita i društvena odgovornost postanu jednako važni. Cilj preduzeća je redukcija emisije štetnih gasova u atmosferu, očuvanje vodenih resursa, električne energije, detoksifikacija zemljišta i briga o ljudskom zdravlju.  Dobitnica je nagrade za Najbolju Tehnološku Inovaciju u oblasti medicine na takmičenju za Najbolju Tehnološku Inovaciju 2014. godine. Projekat MyGreenWay-a  izabran je u polufinale takmičenja Pioneers of the Balkans medju 500 učesnika iz 6 zemalja.