Događaj u Kikindi, u školi “Sveti Sava”

 

Devojčice i dečaci iz Osnovne škole “Sveti Sava” iz Kikinde na događaju “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje “Inspiring Girls” (Inspiracija za devojčice) su se kroz druženje sa uspešnim i inspirativnim ženama iz Kikinde bliže upoznali sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali prilikama koje su im se ukazale.

Ovaj događaj je jedan u nizu u okviru kampanje “Inspiring girls”, koju je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj osnaživanje devojčica. Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

Sa devojčicama i dečacima u osnovnoj školi “Sveti Sava” razgovarale su uspešne žene iz Kikinde, iz sveta kulture, umetnosti, preduzetništva, sporta, aktivizma, komunikacija, obrazovanja- Biljana Stepanov predsednica Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Tanja Sili karatistkinja, Jelena Bakić diplomirana trenerica atletike i fizičke pripreme, Marija Srdić preduzetnica i vlasnica agencije Misija SMART, Svetlana Stojanović zemljoradnica i Tanja Brkljač profesorka engleskog jezika .

Kampanja „Inspiring girls“u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica.

 

Biljana Stepanov
Nakon srednje umetničke škole, postala je kustoskinja moderne umetnosti diplomiranjem istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predsednica je SULUJ-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Jugoslavije). Takođe, trenerica je za oblast rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, trenerica u programu Evropske komisije za ekonomsko osnaživanje žena i članica Tima Evropa Delegacije Evropske komisije u republici Srbiji za EU politike u oblastima ljudskih prava, demokratije i manjina.

 

Tanja Sili
Sportom se bavi od svoje četvrte godine, a karateom ukupno trideset i dve godine. Ostvarila je zapažene rezultate na prvenstvu Balkana i Evrope u različitim federacijama i u pojedinačnoj  i u ekipnoj konkurenciji. Za nacionalni tim je nastupala osamnaest godina. Karate i sam je sport je predstavljala u preko 40 zemalja. Najveći uspeh u karijeri joj je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u ITKF-u (Internacionalna tradicionalna karate federacija). Studirala je na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i po struci je diplomirana trenerica u karateu. Radi kao glavni trener u Karate klubu „Feniks“ iz Kikinde. Kao trenerica je stvorila nekoliko reprezentativaca koji su nas takođe uspešno predstavljali na Evropskom prvenstvu.

 

Jelena Bakić
Jelena je višestruka prvakinja države u bacanju diska i koplja i više puta rekorderka. Nastupala je na Mediteranskim igrama, Univerzijadi, a najveći uspeh joj je zlato na Balkanijadi 2008. godine. Prva je atletičarka koja je u svih 5 uzrasnih kategorija bila prvakinja države. Na Sportskoj akademiji u Beogradu je postala diplomirana trenerica atletike i fizičke pripreme, a trenutno je apsolventkinja na TIMS fakultetu u Novom Sadu na smeru za diplomirane profesore fizičkog vaspitanja. Članica je Upravnog odbora Sportskog saveza Kikinde. Nakon sportske karijere počela je da radi u porodičnoj firmi u kojoj se bavi i komercijalnim i marketinškim i PR poslovima. Od skoro je uplovila i u sopstveni biznis – otvorila je rođendaonicu za decu.

 

Marija Srdić
Studirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu univerziteta u Beogradu. Od tog perioda se bavi novinarstvom. Prošla je put od novinarke-saradnice do glavne urednice. Radila je u redakcijama: NIN, Yutel, Radio Belle amie, Radio Sajam,  RTV VK (Kikinda). Osnivačica je ženske nevladine organizacije „Centar za podršku ženama“ u kojoj je radila 11 godina, a 9 godina bila direktorka. Dobitnica je Pokrajinske nagrade za ravnopravnost polova kao članica tima Kancelarije za rodnu ravnopravnost SO Kikinda (2004). Od aprila 2016. godine je preduzetnica, vlasnica agencije Misija SMART. Levičarka je i feministkinja.

 

Svetlana Stojanović
Po svom izboru zemljoradnica. Završila primenjene umetnosti na Univerzitetu u Beogradu, radila u osnovoj i srednjoj školi kao nastavnica likovnog. Majka troje dece. Čekajući svoje prvo dete, odlučila je da joj zemlja bude poziv i da se bavi organskom proizvodnjom. Njome se bavi 14 godina i planira da to radi do kraja života.

 

 

 

Tanja Brkljač
Osnovne studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a master akademske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao nastavnica engleskog jezika od 2004. godine radi u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Bavi se i književnim prevođenjem i prevođenjem titlova za serije i filmove. Članica je organizacionog odbora međunarodne naučno-stručne konferencije „Metodički dani“ u Kikindi, a do 2013. godine bila je članica redakcije književnog časopisa „Severni bunker“ (izdavač Kulturni centar Kikinda).  Dobitnica je Godišnje nagrade Opštine Kikinda za izuzetna dostignuća u kulturi i umetnosti za 2004. godinu. Udata je i ima devetogodišnjeg sina.