Finansijska pismenost ključ poslovnih uspeha

Inspiring Girls i BlackRock su po drugi put organizovali masterclass „Unapređenje finansijske pismenosti“. Ovaj masterclass bio je namenjen devojkama uzrasta od 16 do 20 godina, sa ciljem da im pruži znanja i veštine neophodne za odgovorno i efikasno upravljanje finansijama.

Unapređenje finansijske pismenosti

Preko 60 devojaka iz X gimnazije „Mihajlo Pupin“ učestvovalo je u ovom programu, vredno radilo i učilo. Program je bio podeljen na nekoliko susreta, svaki sa posebnim temama i zadacima.

Učesnice BlackRock master class-a

Prvi susret: Budžet i budžetiranje

Prvi susret bio je posvećen osnovama budžetiranja. Nataša Džudović, ekspertkinja iz BlackRock Srbija, započela je predavanje objašnjenjem pojma budžeta i njegovog značaja. Istakla je važnost postavljanja ciljeva, jer bez jasnih ciljeva, budžetiranje nema smisla. Devojke su dobile zadatak da osmisle svoje lične ciljeve, a zatim su radile na kreiranju sopstvenih budžeta. Mnoge su bile iznenađene koliko novca je zapravo potrebno za ostvarenje njihovih ciljeva. Nakon toga, razmišljale su o načinima kako da pronađu dodatna sredstva za realizaciju svojih ciljeva.

Bojana Radosavljević

Budžetiranje kao osnova svakog planiranja je važna tema za sve nas, a posebno za mlade devojke koje upravo kreću na put ka ostvarenju svojih snova. Privilegija je imati priliku za rad sa ambicioznim devojčicama, velikim budućim profesionalkama. Čast mi je ukoliko im je naša saradnja pomogla na tom putu i inspirisala ih da vredno rade na svojim ciljevima. One su mene svakako inspirisale i hvala im na tome!  – Nataša Džudović

Drugi susret: Štednja i investiciono ulaganje

Drugi susret obuhvatio je dva predavanja. Prvo predavanje je bilo posvećeno štednji, a drugo investicionim ulaganjima.

Bojana Radosavljević iz BlackRock-a govorila je o štednji. Kroz interaktivan razgovor sa učesnicama, definisala je pojam štednje i njene svrhe. Istakla je kako štednja donosi sigurnost i zašto je važna. Napomenula je da su: “Finasije za privredu ono sto je krvotok za organizam.” Devojke su diskutovale o tome šta predstavlja štednju i koja je uloga banaka u ovom procesu. Kroz case study, učesnice su samostalno računale koliko je potrebno da uštede kako bi ostvarile postavljeni cilj.

Moj cilj da podržim ovaj projekat je da inspiršem mlade devojke da streme finansijskoj nezavisnosti, preuzmu kontrolu nad svojim finansijama i kreiraju svoju budućnost kroz mudru štednju i odgovorno upravljanje dugom. – Bojana Radosavljević

Ivana Mirčetić je održala predavanje o razlici između štednje i investicionih ulaganja. Objasnila je devojkama šta su investiciona ulaganja i gde mogu plasirati višak novca. Jedno od zanimljivih pitanja bilo je da li bi uložile u kupovinu akcija kompanije Netflix ili hotelskog lanca Marriott tokom COVID pandemije, ako bi imale određenu svotu novca.

 

Master class Unapređenje finansijske pismenosti

Uticaj programa

Kroz rad na finansijskoj pismenosti učesnica „masterclass“-a, želeli smo da podstaknemo njihov preduzetnički duh i rad na kreiranju njihove budućnosti, umesto čekanja da se ona sama desi. Važno je da devojke budu spremne da odgovorno i pravovremeno upravljaju svojim finansijama. Verujemo da će im informacije koje smo podelili tokom ovog „Masterclass“-a pomoći da donesu kvalitetnije poslovne i životne odluke.

Globalni program

Ovaj program se sprovodi u Srbiji, SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Francuskoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Meksiku, Brazilu, Čileu i Kolumbiji. Inspiring Girls i BlackRock nastavljaju sa misijom osnaživanja mladih žena i pružanja podrške za veće učešće žena u finansijskom sektoru širom sveta

Leave a Comment