Prilike su oko vas

Nastavljajući razgovore sa srednjoškolkama širom Srbije održale smo još jedan događaj „Devojke imaju reč“. Nakon Novog Pazara, Bujanovca i Zrenjanina, ovoga puta smo bili u Aleksinačkoj gimnaziji. Aleksinac je mala interesantna varošica na jugu Srbije. Okupile smo u Aleksinačkoj gimnaziji tridesetak devojaka iz različitih razreda i sa njima razgovarale o njihovim snovima, željama, planovima, strahovima i stremljenjima.

Tema skupa je bilo preduzetništvo kao i iskustva u razvoju karijere poslovnih žena. Devojke iz Aleksinačke gimnazije su bile veoma proaktivne takod a su nam prilikom fokus grupe navele imena žena koje bi volele da im dođu. Sa devojkama su razgovarale mlada blogerka i osnivačica bloga OverThinker.rs Marija Raičević, modna kreatorka Nevena Kragić, Svetlana Stefanović, politikološkinja i novinarka, osnivačica i urednica magazina BDW (Brana’s Divine World) Branislava Antović Aleksić.

Svečana sala Aleksinačke gimnazije

Razgovor je tekao po ustaljenoj Inspiring Girls metodlogiji. Devojke su bile podeljene u četiri grupe i svaka od liderki je razgovarala sa svakom od grupa. Ključne poruke gimnazijalkama su se odnosile na to da je važno da pobede strahove i da veruju u svoje snove kako bi ostvarile ciljeve i bavile se poslovima koje žele.

U međusobnim razgovorima deljene su različite perspektive. Marija Raičević kao najmlađa je podelila svoju priču o odlasku u USA kao i osnivanju bloga Over thinker. Ona je rodom iz Niša i dobro razume izazove sa kojima se devojke u širom Srbije susreću. Marija kroz svoj blog želi da  mladima pokaže šta je sve za njih moguće. Na taj način ona je kreirala mesto za informisanje, motivisanje, edukaciju mladih, kako bi oni mogli da ostvare karijeru i žive život kakav žele, bilo da je to u svom rodnom gradu, negde u Srbiji ili inostranstvu.

Svetlana Stefanović i Brana Antović

Modna dizajnerka i društvena aktivistkinja Nevena Kragić je došla iz Niša. Ona svojim primerom pokazuje da je moguće razvijati svoju poslovnu ideju i raditi i u manjim sredinama različite zanimljive projekte i akcije. Ona je neko ko već 15 godina ima svoj brend i poručila je devojkama da apsolutno veruju u sebe.

Brana Antović je i sama išla u Aleksinačku gimnaziju. Kada smo je pozvale i rekle da devojke baš nju žele da čuju, odmah se odazvala i sa radošću prihvatila da učestvuje u programu. Devojkama je poručila da nastave da gaje svoju spremnost da ne ćute i da ne trpe, već da se bore za bolje uslove, pre svega za sebe i svoje snove.

Marija Raičević

Svetlana Stefanović je govorila o svom iskustvu dolaska iz malog mesta u Beograd i svom razvoju kroz različite programe u kojima je radila. Govorila je i o svojoj pasioniranosti fotografijom kao i fudbalom. Kroz primer kako doći do krate za finale Lige šampiona ona je pokazala devojkama da je ostvarenje snova moguće i da trba biti uporan, povezan i govoriti o svojim snovima. Na tom putu se uvek nađu dobri ljudi koji hoće da pomognu!

Projekat “Devojke imaju reč” sprovode Akademija ženskog liderstva i Medijski centar Beta u okviru programa “Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

Leave a Comment