Dajemo glas devojkama

Ove godine, Akademija ženskog liderstva obeležila je Međunarodni dan žena na poseban način.  – dajući glas srednjoškolkama iz Bujanovca, Novog Pazara, Aleksinca i Beograda kroz događaj “Devojke imaju reč – 8. mart”. Ova inicijativa je otvorila prostor za dijalog o suštinskim vrednostima 8. marta, a posebna gošća na događaju bila je Ambasadorka Švedske, Annika Ben David.

Perspektive srednjoškolki o 8. martu

Pet hrabrih devojaka stalo je pred publiku kako bi podelile svoje poglede na Međunarodni dan žena 8 mart. Ahsena, učenica Gimnazije u Novom Pazaru, istakla je važnost kontinuirane borbe za ravnopravnost. Lea iz Aleksinačke gimnazije naglasila potrebu za promenom percepcije ovog praznika u medijima.

 

Anđela iz Bujanovca je podvukla izazove sa kojima se suočavaju devojčice, ističući važnost obrazovanja i kućnog vaspitanja u prevazilaženju stereotipa. Njena drugarica Verda osvetlila je diskriminaciju koja se javlja kroz poklone za 8. mart, ukazujući na važnost obrazovanja o istoriji i značaju ovog dana. Una iz Beograda je ukazala na potrebu rada sa dečacima i njohvu veću senzibilizaciju za teme ženskih prava.

Razgovor je moderirala novinarka Suzana Trninić.

Inspirativni razgovori sa Ambasadorkom Švedske

Ambasadorka Švedske, Annika Ben David, delila je svoje iskustvo i savete sa devojkama, ističući važnost informisanja o pravima i hrabrog zalaganja za njih. Ova inspirativna žena podstakla je učesnice da istraže svoje mogućnosti i pronađu saveznike u borbi za svoja prava.

Podrška lokalnih škola

Ovim događajem podržali smo ne samo hrabre devojke koje su delile svoje priče već i rukovodstva škola koja su podržala našu ideju o obeležavanju 8. marta na poseban način. U svakoj od škola devojke su napravile pano ili zidne novine na temu 8. marta. 

Rad Akademije ženskog liderstva podržava Beogradska otvorena škola kroz program “Mladi i mediji za demokratski razvoj”, uz podršku Švedske.

Ovaj događaj je samo početak našeg putovanja ka stvaranju inkluzivnijeg društva, a vaše mišljenje i angažovanje su ključni za ostvarenje tog cilja.

Leave a Comment