Događaj u školi “Dimitrije Tucović” u Kraljevu

Organizacija CRTA organizovala je još jedan u nizu događaja u okviru kampanje “Inspiring girls” (Inspiracija za devojčice) koji je održan u Osnovnoj školi “Dimitrije Tucović” u Kraljevu. Devojčice i dečaci iz ove osnovne škole na događaju “Devojčice imaju reč” su se kroz druženje i razgovor sa uspešnim i inspirativnim ženama iz Kraljeva bliže upoznali sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali i prilikama koje su im se ukazale.

Direktorka osnovne škole “Sveti Sava” iz Kraljeva Snežana Madžarević, direktorka porodične destilerije „Rakija iz Rakije“ Dragana Veljović, vlasnica dečije konfekcije „O! PHILIP“ Danijela Božić,  konsultantkinja u IT sektoru i vrhunska sportistkinja Žaklina Arsić Stevanović i autorka bloga „Minjina kuhinjica“ Miroslava Minja Bogdanovski, poslale su poruku devojčicama i dečacima da veruju u sebe i svoje snove, vredno uče i rade i ne odustaju na putu ostvarenja svojih snova.

“Verujte u sebe”, poruka je događaja “Devojčice imaju reč” u kampanji koja poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje devojčicama iz osnovnih škola kako bi ih inspirisale da teže ostvarenju svojih životnih izbora

Slični događaji do sada su održani i u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Kikindi na kojima su učenice i učenici imali priliku da se druže sa inspirativnim ženama iz različitih oblasti: kulture, preduzetništva, nauke, novinarstva, aktivizma, sporta, dizajna…

Snežana Madžarević
Po profesiji je učiteljica koja je svoju profesionalnu karijeru započela u osnovnoj školi u selu Vitkovac, da bi kasnije postala i vršiteljka dužnosti direktora škole tri godine. Predsednica je Saveta Mesne zajednice Vitkovac tokom čijeg mandata se između ostalog radilo i na sređivanju Doma kulture i formirani su kulturno umetničko društvo i udruženje dobrovoljnih davalaca krvi. Zbog svojih aktivnosti i rezultata je postala članica svih Saveta Mesnih zajednica u Kraljevu. Takođe je učestvovala u formiranju i članica je ženske jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva, prve u Srbiji. Direktorica je osnovne škole „Sveti Sava“. Izuzetno je ponosna na to sto je uz nesebičnu pomoć drugih uspela da sagradi kuću za svoje učenike Ružicu i Živka.

 

Dragana Veljović
Završivši Pravni fakultet radila je u nevladinim organizacijama sa ranjivim grupama i ženama koje su preživele nasilje, kao i na programima za samopomoć osobama sa problemima nasilja i zavisnosti. Vođena porodičnim nasleđem i tradicijom, a prepoznavši potencijal  ruralnog razvoja i proizvodnje postala je preduzetnica – vlasnica Preduzeća Rakija iz Rakije. Rakija se proizvodi od autohtonih sorti šljive crvene ranke i požegače i kao takva je 2013. godine zaštićena na međunarodnom nivou kao Slow Food Presidium, jedan od 450 u svetu. Od 2012. godine Dragana i njen tim ostvaruju uspešnu saradanju sa Division of International  Studies University of Wisconsin Medison (USA). U okviru te saradnje, studentima iz Amerike je omogućen dolazak na praksu da uče o proizvodnji rakije, kao i da upoznaju istoriju, tradiciju i kulturu Srbije.

 

Danijela Božić
Početnu podršku u razvijanju sopstvenog biznisa, imala je od starijih članova porodice, svojih roditelja, ali je smelo kada zatreba, pitala, konsultovala i angažovala one koje su znali i mogli da joj pomognu. Od imena svog sestrića FILIP, po kojem je dala ime firmi, stvorila je regionalni brend dečije konfekcije O!PHILIP. Najuspešnija je žena u biznisu Šumadije i zapadne Srbije, dobitnica i prestižne nagrade „Žena zmaj“ za 2014. godinu Udruženja poslovnih žena Srbije. O!PHILIP, je robna marka zaštićena žigom i lako prepoznatljiv brend ne samo u Srbiji, već i u zemljama u okruženju. Dečije kolekcije više puta su nagrađivane na domaćim i sajmovima mode u inostranstvu, a firma O!PHILIP po poslovnim rezultatima svrstana je u prestižnu A+ grupu preduzeća sa najboljim bonitetom u Srbiji.

 

Žaklina Arsić Stevanović
Završila je osnovne i master studije na Fakultetu organizacionih nauka, smer informacioni sistemi i tehnologije, u Beogradu. Radi u IT kompaniji „IN2“ Beograd na poslovima implementacije informacionih sistema u osiguravajuća društva. Od 2012. godine se bavi  visokogorstvom gde je postigla zapažene rezultate. Popela se na najviši vrh Evrope i Rusije Zapadni Elbrus, dva puta na Kazbek u Gruziji, najviši vrh Zapadne Evrope i Francuske Mon Blan (4810 mnv), dva puta na najviši vrh Severne Afrike Visoki Atlas (4167 mnv) u Maroku, najviše vrhove Grčke, Irana, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Makedonije. Na osnovu Zakona o sportu i Pravilnika o nacionalnoj kategorizaciji vrhunskih sportista, svojim rezultatima u 2016. godini kategorisana je kao vrhunska sportistkinja nacionalnog ranga. Tokom 2016. godine je završila školu za planinarske vodiče i zvanični je vodič u PSK „Železničar“ Kraljevo.

 

Miroslava Minja Bogdanovski
Autorka je bloga „Minjina kuhinjica“ koji je nastao 2007. godine i koji i danas važi za najposećeniji blog o kuvanju u Srbiji, sa velikim brojem nagrada za najbolji blog. Do sada je imao preko 18 miliona posetilaca koji su pregledali preko 65 miliona stranica. Na blogu se mogu naći recepti za brojna slana i slatka jela. Posvećena je pripremi dobro oprobanih porodičnih recepata u kojima može uživati cela porodica, te se tako na blogu mogu naći i mnoga tradicionalna i zaboravljena srpska jela, ali i veliki broj internacionalnih recepata. Blog je prepoznatljiv i po dobrom nastupu na društvenim mrežama, gde zvanična Facebook stranica ima blizu 400.000 fanova, i iz njega je proizašla i knjiga recepata „Minjina kuhinjica“. Minja je takođe postala i zaštitno lice kampanje “Coke&Meals” kompanije Coca-Cola, a i višegodišnja je saradnica časopisa „Hrana i vino“.