U okviru BUDI festivala održan događaj “Devojčice imaju reč” u Pančevu

Kampanja “Inspiring Girls” predstavljena je na BUDI (Bijenale umetničkog dečijeg izraza) festivalu u Kulturnom centru u Pančevu  organizovanjem događaja “Devojčice imaju reč”. Devojčice i dečake inspirisale su uspešne žene različitih profesija svojim savetima i iskustvima, poručujući im da prate svoje snove i napreduju u ostvarenju svojih želja na životnom putu koji ih čeka.

Sa devojčicama i dečacima iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Pančeva, razgovarale su inspirativne žene iz sveta arhitekture, novinarstva, sporta, preduzetništva i dizajna : Mina MIladinović-arhitekta, pozorišna scenografkinja i kostimografkinja, autorka modnog asesoara KOKO DAŠ i dečije garderobe GROWING THINGS, Milica Živić-novinarka i atletičarka, Tijana Petrović-preduzetnica društveno odgovornih igračaka u Srbiji  „Koba Yagi Toys“  i suosnivačica edukativnog programa Designathon Works Srbija i Aleksandra Nikolić-master inženjerka pejzažne arhitekture i hortikulture i osnivačica sopstvenog brenda Sokolina art.

Kampanju “Inspiring girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica.

 

Mina Miladinović
Mina  je diplomirala arhitekturu na Univerzitetu u Beogradu. Ona je takođe pozorišni scenograf i kostimograf. Može se pohvaliti pozamašnim brojem predstava i festivala koje je ukrasila svojim idejama i kreativnošću. Sarađivala je sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Komische Operom u Berlinu, Centrom za kulturu u Pančevu, Ateljeom 212 itd. Bila je mentorka na  konkursu za učenike 3. i 4. razreda srednjih stručnih, umetničkih škola i gimnazija, za izradu idejnog rešenja scenografije za predstavu „Ujka Vanja“, Antona Pavloviča Čehova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Radila je raznovrsne ilustracije i kostime, kao i enterijer različitih stanova i poslovnih prostora. Takođe, sarađivala je sa magazinima Gloria i Casa Viva u rubrikama – enterijer. Ono što je najviše izdvaja je njen autorski brend- modni asesoar “KOKO DAŠ” i  brend dečije garderobe “GROWING THINGS”. Najviše je usrećuju njene dve devojčice.

 

 

Milica Živić
Milica  se bavi atletikom već 12 godina. Trči 400m i trenutno je šampionka Srbije u štafeti 4x400m. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu za medije i komunikacije. Ovim poslom je poželela da se bavi još kao devojčica. Gledajući najveće sportske događaje, poželela je da ih prenosi sa samog stadiona. Završila je Školu sportskog novinarstva i imala prvi kontakt s poslom sportskog novinara obavljajući parksu na B92. Želeći da izađe iz okvira informativne redakcije, zajedno sa svojim prijateljima osnovala je online magazin Vajb, gde je dobila priliku da piše o zanimljivim događajima i sportistima.. Radila je i na online blog magazinu The Forsighter i portalu Blic. Iskustva s druge strane terena je stekla i volontiranjem na sportskim događajima- Univerzijadi, Fed kupu i Evropskom prvenstvu u atletici u dvorani. Od asistenta u pres centru stigla je  do pozicije atašea i na taj način iskoristila i znanje engleskog, francuskog i norveškog jezika. Najnovija zanimljiva iskustva stekla je u oblasti PR-a i marketinga radeći na filmskim festivalima “Uhvati film” i “Slobodna zona”.

 

 

Tijana Jovanović  Petrović
Tijana  je društvena preduzetnica, dizajnerka i edukatorka. Pokrenula je prve društveno odgovorne igračke u Srbiji pod nazivom Koba Yagi Toys, direktorka je Koba Yagi – Centra za edukaciju koji je posvećen osnaživanju kreativnog potencijala dece i zapošljivosti mladih kroz inovativne obrazovne programe, socijalne inovacije i kreativno preduzetništvo. Pokretač je obrazovne inicijative Designathon Works Srbija. Sertifikovani Design Thinking trener i trener Designathon Works metoda. Usavršavala se kroz preduzetničke programe u okviru Udruženja poslovnih žena Srbije, Smart akademije, Grupe 484 i Impact Hub Beograd. Imala je čast da bude jedan od članova žirija u okviru programa Junior Achievement i Social Impact Awards. Po profesiji je komunikolog, trenutno na specijalizaciji iz oblasti New Media Design. Mama je jednog dečaka prvaka. Želi da inspiriše decu, a posebno devojčice da sebe vide kao stvaraoce, umetnike, naučnike – one koji kreiraju rešenja za društvene izazove!

 

Aleksandra Nikolić
Iskustvo iz struke (Master inženjer Pejzažne arhitekture i hortikulture) i neformalno iskustvo (fotografija, sport,marketing) spaja sa hobijem koji joj pruža zadovoljstvo i sreću, i od toga kreira brend Sokolina art. Mesto kreativnosti, prirode i saradnje koje budi čula i podseća na sitnice koje osvežavaju, prave razliku i doprinose našim životima na bolje. Tom prilikom, kao metaforu za nešto što je lokalno, dobro poznato, a što često zanemarujemo, Aleksandra koristi dunavske školjke. Tokom 2017.godine izlagala je i učestvovala u brojnim manifestacijama (Novogodišnji sajam dizajna – Angel Fair, Dobrotvorni Bazar, Dan Dunava, IWC Prolećni festival itd). Kao najznačajnije iskustvo izdvojila bi učešće na 8. Međunarodnom festivalu zelene kulture – Green Fest, kao i rad sa roditeljima i decom Osnovne škole Ivo Andrić tokom Sokolina art Radionica i Izložbe. Po prirodi je svestrana i željna usavršavanja. Služi se engleskim jezikom i poznaje osnove nemačkog i italijanskog. Profesionalno je trenirala odbojku, pokrenula i deceniju pevala u horu Viva Vox i jedan je od osnivača i pokretača inicijative mladih Alter-Aktiv. Neguje zdrav stil života i zahvalnost uz odgovornost za životnu sredinu koja nas okružuje.