Održan događaj “Devojčice imaju reč” u okviru radionice Rails Girls Beoograd

U okviru radionice Rails Girls Beograd, predstavljena je kampanja “Inspiring Girls” u ICT Hub-u organizovanjem događaja “Devojčice imaju reč”. Devojčice su imale priliku da se druže i razgovaraju sa uspešnim ženama iz oblasti IT-ja i programiranja, koje su svojim savetima i iskustvima osnažile i motivisale prisutne tinejdžerke da napreduju u svojim životnim izborima i ostvarivanju svojih ciljeva.

Rails Girls Beograd je zajednica koja u  proteklih pet godina devojkama i ženama pruža mogućnost da se upoznaju sa osnovama veb programiranja koristeći Ruby on Rails tehnologiju. Svake godine organizuju niz besplatnih radionica, a od 2016. godine tu je i poseban program namenjen tinejdžerkama.

Tinejdžerke su se upoznale sa: Milenom Marić – profesorkom programiranja i matematike u Devetoj beogradskoj gimnaziji „Mihailo Petrović – Alas“, Jovanom Kostić-liderkom Product Management tima u kompaniji TeleGroup i Minom Miletić- management asistentkinjom u web agenciji Namics.

Kampanju “Inspiring girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica.

 

 Jovana Kostić
Jovana je rođena u Beogradu 1986. godine. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu organizacionih nauka. Svoje radno iskustvo bazira na konsultantskim uslugama kako u oblasti standardizacije tako i projektovanja poslovnih i IT procesa koje je stekla kroz isporuku više Cloud i Business Management rešenja u Srbiji i regionu. Od 2016. godine je u kompaniji TeleGroup gde joj je primarni fokus na pronalaženju novih tehnoloških rešenja i partnera sa kojim kompanija može da postigne bolje poslovne rezultate. Pre toga je radila u renomiranim internacionalnim i lokalnim kompanijama kao sales inženjer i product menadžer. Pored posla je dugi niz godina vodila grupu irskog plesa a danas je jedna od retkih devojaka u Srbiji koja se bavi istorijskim evropskim mačevanjem.

 

Milena Marić
Diplomirala je na Matematičkom fakultetu u Beogradu 2002. godine, 2011. je odbranila master rad na temu „Predstavljanje matematičkih sadržaja na internetu“, od 2012. godine je doktorand na Matematičkom fakultetu, smer Matematika. Oblast interesovanja su joj primena savremenih tehnologija u nastavi, učenje na daljinu, kao i vizualizacija matematičkih sadržaja. Autor je nekolicine stručnih i naučnih radova. Bila je predavač na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama iz oblasti obrazovanja. Ponosna na svoje online mestašce, Instagram profil @skologija, koji se bavi svakodnevnim dešavanjima u učionici jedne beogradske gimnazije.

 

Mina Miletić
Mina radi u Namics-u, švajcarskoj web agenciji koja radi web projekte za nemačke i švajcarske klijente. Kao management assistant radi na poslovima finansija i HR administracije, a ima iskustva i u HR recruiting-u. Mina ima dugogodišnje iskustvo u finansijama i u prethodnim firmama Mercator-S kao i SPEA (Serbian Private Equity Association) a radila je i na poziciji asistenta na USAID projektu za bolje uslove poslovanja. Završila je fakultet FEFA i Petu beogradsku gimnaziju. U slobodno vreme voli da trenira, viđa se sa prijateljima i gleda filmove.”