Događaj u školi “21.oktobar” u Kragujevcu

Događajem “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje “Inspiring Girls” održanom u osnovnoj školi “21.oktobar” u Kragujevcu, organizacija CRTA iz Beograda obeležila je Međunarodni dan žena. Cilj globalne kampanje “Inspiring girls”, koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji, a koja se realizuje i u Srbiji jeste osnaživanje devojčica.

Na ovom događaju, sa devojčicama i dečacima iz osnovne škole “21. oktobar” razgovarale su uspešne žene iz Kragujevca, iz sveta menadžmenta, umetnosti, preduzetništva, muzike i sociologije : Radmila Miković-razvojna i poslovna trenerica i konsultantkinja, Ana Petrović-dizajnerka i slikarka, Vesna Kostadinović-direktorica marketinga i vlasnica “Kraljevih čardaka”, Gordana Vučković-profesorica muzičke kulture i Lela Vujošević-sociološkinja.

“Ovo je kampanja sa veoma pozitivnom porukom koja uz malo uloženog truda svih nas može da ima veliku društvenu korist – da motiviše i inspiriše devojčice da se bore za svoje snove”, izjavila je Jovana Đurbabić iz CRTE.

Radmila Miković
Magistrica engleskog jezika i književnosti, specijalistkinja menadžmenta i doktorantkinja organizacionih nauka. Radi kao razvojna i poslovna trenerica i konsultantkinja, naučna je i stručna istraživačica, kao i sudski prevodilac za engleski, italijanski i francuski jezik. Njeni radni angažmani su uglavnom vezani za pružanje podrške međunarodnim razvojnim agencijama, neprofitnim organizacijama i lokalnim samoupravama u utvrđivanju i analizi kompleksnih kontekstualnih, organizacionih i upravljačkih izazova u svrhu
kreiranja što efikasnijih i efektivnijih razvojnih strategija, politika, programa i projekata. Udata je, ima sina od deset godina i uspešno odoleva svim izazovima koje joj njen dinamičan profesionalan život svakodnevno nameće.

 

 

Ana Petrović
Studije je započela na Accademia di Belle Arti, Perugia (Italija), a diplomirala 1995.godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Dizajn tekstila. Izlagala je na više kolektivnih i dvadeset samostalnih izložbi. Od 2004. do 2012. godine bavila se primenjenim slikarstvom i dizajnom u Mećavnik Gradu Emira Kusturice u Mokroj Gori. Dobitnica je nagrade „Turistički cvet“ , Turističke organizacije Srbije, za najbolje osmišljene suvenire. Pored slika, veliki izazov joj je put ka idealnom srpskom suveniru. Opus njenog rada su: slike, oslikani nameštaj, dizajn tepiha i nameštaja, dizajn tekstila i odevnih predmeta, oslikavanje enterijera, i dizajn predmeta za kuću.

 

 

 

Vesna Kostadinović
Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju, a zatim Pravni fakultet. Bavi se hotelijerstvom i uživa u tome. Suprug i ona su 2009.godine dozvolili sebi da sanjaju otvorenih očiju. Od ideje da imaju vikendicu na Kopaoniku, danas plivaju u ozbiljnim hotelijerskim vodama. Hotel koji vode je dobio dosta prestižnih nagrada, od kojih izdvajaju ,,Stvaraoci za stoljeća“ koja im je dodeljena u Dubrovniku 2016.godine. Iste godine Udruženje poslovnih žena Srbije joj dodeljuje nagradu ,,Cvet uspeha za ženu zmaja“, priznanje za uspešan poslovni model. Udata je i mama dve devojčice, Lenke i Lole.

 

 

 

Gordana Vučković
Rodila se u porodici kojoj muzika nije bila strana, vođena time, upisala je Fakultet muzičke umetnosti. Već na prvoj godini studija dobila je ponudu da radi u osnovnoj školi „Mirko Jovanović“ u Kragujevcu. Škole su se smenjivale sve do završetka studija. Velika sreća joj je bila kada je dobila posao u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koju je i sama završila. Tu je mogla potpuno da se ostvari kao profesorica muzike, pokaže veliku dozu ljubavi zainteresovanoj mladoj grupi đaka, koji do dana današnjeg umeju da je slede u organizovanju koncerata i raznim vrstama muzičkog izražavanja. Za svoj pedagoški rad dobitnica je ne malog broja nagrada.

 

 

 

 

Lela Vujošević
Odabrala je sociologiju u želji da stekne široko obrazovanje i bolje razume svet oko sebe i odnose ljudi u njemu. Radi na Univerzitetu u Kragujevcu. Objavila je dve knjige i oko 30 tekstova u naučnim i stručnim časopisima. Usmerena je na proučavanje istorije žena koje su imale zajedničke snove o ravnopravnosti žena, društvenoj jednakosti i pravdi. Aktivna je kulturnom i javnom životu Kragujevca i drugih gradova, naročito objavljivanjem tekstova u elektronskim i štampanim medijima. Bavi se i humanitarnim radom.