Događaj u školi “Vuk Karadžić” u Beogradu

U okviru nedelje parlamentarizma , organizacija CRTA u okviru globalne kampanje „Inspiring girls“ (Inspiracija za devojčice), organizuje događaj “Devojčice imaju reč” u Osnovnoj školi “Vuk stefanović Karadžić” u Beogradu.

Sa devojčicama i dečacima 7. i 8. razreda razgovarale su uspešne žene iz Beograda, iz sveta kulture, umetnosti, obrazovanja, preduzetništva i medija: Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Dubravka Filipovski poslanica, Nataša Miljković novinarka, urednica i voditeljka na RTS,  Borka Tomović glumica, Dr Ilijana Mažibrada – Odeljenje za dečju i adolescentnu ginekologiju Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“  i Jelena Šušnjar grafička dizajnerka.

Po uzoru na uspešnu kampanju „Inspiring girls“ iz Velike Britanije čiji je cilj osnaživanje devojčica, CRTA je pokrenula istoimenu kampanju i u Srbiji. Ovu kampanju, koja se danas realizuje i u Španiji, Čileu, Zambiji i Italiji, pokrenula je Miriam Gonzalez Durantez 2013. godine.

Brankica Janković
Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Ekspertkinja je u oblasti socijalne zaštite, zaštite starijih lica, zaštite prava deteta i javne uprave i bezbednosti.  Članica je Evropske asocijacije direktora rezidencijalnih ustanova za starije osobe EDE i Evropske socijalne mreže (ESN). Dobitnica je republičke nagrade za doprinos razvoju Sistema socijalne zaštite koju dodeljuje Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije, kao i Zlatnog točka za doprinos ljudskih prava romske nacionalne manjine koju dodeljuje Nacionalni Savet Roma.

Dubravka Filipovski
Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1991. godine. Radila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao asistentkinja u grupi za andragogiju na predmetu Istorija pedagogije, kao vlasnica i direktorka u preduzeću „Dionis“, Beograd, i kao savetnica direktorka u preduzeću „Fil trade“, Beograd. Obavljala je i funkciju pomoćnice predsednika opštine Voždovac. Od 2012. godine je narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Članica je mnogobrojnih radnih tela među kojima su Odbor za prava deteta, Odbor za evropske integracije i mnogih drugih.

Nataša Miljković
Završila je Međunarodne odnose ne Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a nakon toga magistrirala na rimskom univerzitetu “La Sapienza” na temi “Politika sile u međunarodnim odnosima”. U televizijskom svetu radi 25 godina. Počela kao tinejdžerka na RTV Studio B, nakon toga radila na BK Televiziji, Vin produkciji i poslednjih 14 godina zaposlena je na Javnom servisu. Uređiivala i vodila informativne emisije, vesti, autorsku emisiju “Ključ”, Jutarnji program i emisiju “Tako stoje stvari”.

Borka Tomović
Borka je rođena u Beogradu 1983. godine. Glumački počeci bili su joj u studiju Vlade Andrića krajem osnovne škole. Borka je pozorišna, televizijska i filmska glumica. Nakon završene Filološke gimnazije diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Široj javnosti je postala poznata u televizijskoj emisiji Fazoni i fore, a trenutno je pratimo u emisiji za decu “Plava ptica”. Stalno je zaposlena u pozorištu “Boško Buha”. Bavi se pedagogijom i trenutno ide na edukaciju iz transakcione analize.

 

 

 

dr Ilijana Mažibrada
Rođena je 1966. godine. Medicinski fakultet završila je 1990. godine na Sveučilištu u Rjeci, a specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva 1997. godine u Beogradu. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu je 2004. godine magistrirala na temu “Alternativna hormonska kontracepcija i adolescentno doba”. Oblasti posebnog interesovanja: ginekologija dečjeg i adolescentnog uzrasta, reproduktivno zdravlje mladih, endoskopska hirurgija, endokrinologija reproduktivnog sistema i patologija dojke dečjeg i adolescentnog uzrasta.

 

Jelena Šušnjar
Jelena crta u CRTI. CRTI se priključila u februaru 2016. godine i donela je portfolio sačinjen od ilustrovanih narativa, dokumentarnih izložbi, vizuelnih identiteta, plakata, web dizajna i knjiga. Grafički dizajner po vokaciji, ilustrator u duši, ima zadatak da procente, istraživanja, autorske tekstove i društveno političke teme učini lepšim. U slobodno vreme pravi plej liste i ima po 9 omiljenih bendova svake nedelje.