Događajem “Devojčice imaju reč” ohrabrene sedmakinje OŠ “NH Siniša Nikolajević”

U sklopu kampanje “Inspiring Girls Srbija” održan je događaj “Devojčice imaju reč” u okviru koga su učenice 7. razreda OŠ “Narodni heroj Siniša Nikolajević” u Beogradu saznale više o mogućnostima i izazovima koji ih očekuju ako razmišljaju o karijeri u svetu biznisa. Kampanju u Srbiji sprovodi Crta, a kompanija Marbo je prvi partner iz biznis sektora u Srbiji koji je podržao kampanju “Inspiring Girls”, obezbedivši poklone za učenice koje su učestvovale u programu.

S ambicioznim sedmakinjama iskustva su kao volonterke podelile uspešne poslovne žene: Ljiljana Radosavljević, menadžerka korporativnih komunikacija i javnih politika kompanije PepsiCo za tržišta Zapadnog Balkana, Aleksandra Zantić, speaker scout and event support u danskoj kompaniji Innovation Roundtable,  Sanja Milosavljević, profesorka srpskog jezika i književnosti, prevoditeljka engleskog jezika i osnivačica sopstvene firme za proizvodnju ručno rađene testenine „Moje gnezdo“,  Sonja Radak Stanić, menadžerka za prodajne operacije i razvoj iz kompanije PepsiCo i Maja Tatić, građevinska inženjerka – projektant.

Kampanju “Inspiring Girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica.

Ljiljana Radosavljević

Ljiljana Radosavljević se timu kompanije PepsiCo Zapadni Balkan pridružila 2015. godine na poziciji menadžera javnih politika i korporativnih komunikacija za područje Zapadnog Balkana. Ima više od 19 godina iskustva na pozicijama u oblasti marketinga i komunikacija za najveće brendove na tržištu Srbije i regiona bivše Jugoslavije, kao i značajno iskustvo u građenju korporativne reputacije kod interesnih javnosti. Na poziciji na tržištu Zapadnog Balkana, Ljiljana je odgovorna za javne politike, odnose sa državnim stakeholderima, kao i za komunikacije koje se odnose na javne poslove, korporativne i eksterne komunikacije, odnose s medijima, koordinaciju odnosa s trećim stranama i vlastima, predstavljajući poslovanje kroz kolaboracije u industriji. Ljiljana je po struci ekonomista sa MBA diplomom.

Sanja Milosavljević

Nakon završenih studija 2004. godine, kratko vreme je radila u osnovnoj školi kao profesor Srpskog jezika i književnosti. Vrlo brzo je shvatila da to nije njen poziv i odlučuje da se usavršava za naučnog i stručnog prevodioca za engleski jezik. Tim poslom se i dalje bavi. U želji da proba nešto novo i izađe iz svoje takozvane “zone komfora” 2016. godine osniva firmu za proizvodnju domaće ručno rađene testenine koja se na tržištu plasira pod imenom “Moje gnezdo”. Kao neke od najvećih uspeha izdvaja nastup na Summer Fancy Food Show u Njujorku 2018. godine kao jedan od predstavnika Srbije na prestižnom sajmu prehrambene industrije kao i treninge koje drži ženama u ruralnim delovima Srbije sa temom ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena u nerazvijenim oblastima. Pored toga, izdvaja i stalan rad na usavršavanju kako ličnih tako i profesionalnih veština. U tom smislu, rado posećuje konferencije i panele, kao slušalac i kao govornica. U septembru je završila letnju školu sa temom Razvoja novih proizvoda u Varšavi, a trenutno je polaznica Akademije cirkularne ekonomije.

 

 Sonja Radak Stanić

Sonja Radak-Stanić se pridružila kompanijia PepsiCo Zapadni Balkan 2017. godine na poziciji menadžera za prodajne operacije i razvoj. Sonja je zadužena za vođenje svih projekata za razvoj prodaje, kao i za razvoj agende prodajnih mogućnosti. Radi i na testiranju i implementaciji novih poslovnih rešenja, metoda, procesa i alata sa ciljem da se značajno podigne produktivnost. Sonja je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

 

 

Aleksandra Zantić

Aleksandra je rođena na Kosovu 1992. godine, Gimnaziju završila u Kraljevu, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za italijanski jezik i književnost. Radoznalost ju je dovela do različitih poslova i poznanstava i prilično nomadskog načina života. Prvo radno iskustvo joj je bio studentski posao u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je dve godine radila kao razvodnica. “Pravu” karijeru, kaže da je započela kao i većina studenata Filološkog fakulteta u jednom od mnogih kol-centara u Beogradu, zatim je 3 ipo  godine živela na relaciji Norveška-Srbija, usavršavajući jezik i radeći na različitim pozicijama od turističkog vodiča, do asistenta u administraciji, da bi konačno pre 5 meseci počela da radi svoj dream job od kuće, na poziciji Speaker Scout and Event Support u danskoj firmi Innovation Roundtable. Aleksandrin posao se sastoji od pronalaženja odgovarajućih predavača na teme naših događaja, koji se bave različitim aspektima inovacija u velikim korporacijama, a sa druge strane takođe radi i deo logističke podrške u organizaciji događaja koja podrazumeva rezervisanje hotela, aviona, restorana itd. Sebe definiše kao nemirnu, patološki radoznalu i razigranu osobu, zaljubljenika u jezike i druge kulture što je dovelo do toga da trenutno govori engleski, italijanski i norveški.

 

Maja Tatić

Maja za sebe kaže da je žena – građevinska inženjerka, koja se oprobala u izvođenju građevinskih konstrukcija visokogradnje na koridoru HI, prateći izgradnju 15 velikih i malih mostovskih konstrukcija. Kako je život na gradilištu sam po sebi specifičan, u nekom trenutku rešila je da se oproba i u projektovanju konstrukcija visokogradnje i na tom poslu radi od 2014. godine. Takođe, radi i u malom projektantskom birou, zajedno sa mašinskim i elektro-inženjerima na raznim objektima. Pored svog posla, trudi se da život ispuni i slobodnim aktivnostima, kao što su obilazak Srbije i promocija destinacija u Srbiji stranim i domaćim turistima, kroz kontakte koje je ostvarila kao student volonter u studentskoj organizaciji IAESTE, kao i kroz razne druge organizacije čiji je bila član. Smatra jako važnim učestvovanje u kolektivima i aktivnostima koje oni organizuju lokalno, ali i u vidu putovanja u inostranstvo, jer veruje da je upoznavanje sveta od suštinske važnosti za spoznaju lokalne zajednice. Trenutno očekuje blizance i tome posvećuje najveći deo svoje pažnje. Duboko veruje da svako od nas može da utiče na svoju neposrednu okolinu, unapredi je i učini boljom. A ako bi barem deo nas to i uradio, dobili bismo nešto vredno divljenja.