Događajem “Devojčice imaju reč” obeležen Međunarodni dan devojčica u OŠ “Kralj Petar II Karađorđević”

Događajem „Devojčice imaju reč“ u okviru kampanje „Inspiring Girls Srbija” održanom u osnovnoj školi „Kralj Petar II Karađoćević” u Beogradu, organizacija CRTA obeležila je Međunarodni dan devojčica.  Cilj globalne kampanje “Inspiring girls”, koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji, a koja se realizuje i u Srbiji jeste osnaživanje devojčica.

Devojčice su imale priliku da razgovaraju sa inspirativnim i uspešnim ženama koje dolaze iz sveta kulture, muzike, komunikacija, nauke, fizike, marketinga i sporta. Na događaju su učestvovale: Isidora Savković – Senior media planer u medijskoj agenciji Direct Media, kapiten ženskog ragbi tima i osnivačica brenda ženske garderobe, Aleksandra Alorić – Naučnica zaposlena na Institutu za fiziku u Beogradu u Centru za izučavanje kompleksnih sistema, Katarina Mitić – Muzikološkinja i marketing menadžerka, Ljubica Vukčević –Direktorka odeljenja za istraživanje u agenciji Direct Media United Solutions i gostujuća predavačica na Fakultetu Dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu i Ruža Ilić – Fudbal specijalista i biznis developer IT u kompaniji Sportifico

Kampanju “Inspiring Girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica.

Isidora Savković
Isidora ima 30 godina, trenutno se nalazi na poziciji Višeg medijskog planera u agenciji Direct Media i profesionalno se bavi ragbijem. U 2. razredu osnovne škole rekli su joj da ragbi nije sport za devojčice, međutim nakon 8 godina igrala je prvu postavu za svoj klub, a posle još 2 godine predstavljala je reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. Sa samo 19 godina osnovala je svoj klub-ujedno prvi ženski ragbi klub u Beogradu. Zatim je postala i kapiten reprezentacije. U međuvremenu se uporedo bavila planinarenjem, badmintonom, kik-boksom, baletom, pevala u horu, pisala za školske novine i bila zamenik predsednika asocijacije učenika srednjih škola. Tokom studija i sada svoje poslovne karijere, nastavlja aktivno da se bavim ragbijem i ispunjava svoje dužnosti u reprezentaciji. U planu joj je da igra na svetskom prvenstvu 2021.godine, i to kao mama. Uz sport i poslovnu karijeru u marketingu, radi na razvoju privatnog biznisa, tj.brenda ženske garderobe.

 

Aleksandra Alorić
Aleksandra je rođena 1988. godine u Beogradu gde je sa Vukovom diplomom završila osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Osnovne studije završila je 2011. godine sa prosekom 9.9 na Fizičkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, smer teorijska i eksperimentalna fizika. Tokom studija dobila je nagradu “Prof. dr Đorđe Živanović”, bila je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, a zatim i grada Beograda. Bila je angažovana i kao istraživač pripravnik na Institutu za fotoniku u Barseloni i na Moskovskom državnom mašinskom fakultetu. Doktorirala je primenjenu matematiku na Kraljevskom koledžu u Londonu. Pored istraživanja socio-ekonomskih kompleksnih sistema Aleksandra voli da se bavi obrazovanjem i promocijom nauke, ona je rukovoditeljka programa matematičko-tehničkih nauka u Istraživačkoj stanici Petnica i jedna od pokretačica i koordinatorki Turnira mladih fizičara.  Pored nauke i obrazovanja, koautorka je i više naučno popularnih projekata i postavki na festivalima nauke u zemlji i inostranstvu.

 

Katarina Mitić
Katarina Mitić je muzikološkinja i kreativna marketarka sa inovativnim pristupom muzici, filmu i novim medijima. Nakon dve godine rada u medijima kao muzički novinar, nastavila je da radi u muzičkoj industriji, gde je pronašla inspiraciju za mnoge druge projekte. Imala je priliku da radi za dve velike kompanije – Warner Music Group i filmski studio 20th Century Fox i da usavrši svoja znanja iz oblasti kreativnih industrija. U aprilu 2019. godine pokrenula je sopstvenu platformu za promociju dobre muzike – Music Storyline. Od 2016. godine studentkinja je doktorskih studija na Interdisicplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, a u fokusu njenog istraživanja su odnos muzike i medija, muzika u filmovima i video igrama.  Takođe od 2018. članica je organizacije Femix koja kroz različite projekte, kulturne događaje i aktivnosti – Rok kamp za devojčice, Femix Fest, koncerte, izložbe, muzička izdanja, filmske i poetske večeri, radionice i predavanja želi da napravi model za rodno ravnopravno, aktivno i kreativno društvo.

Ljubica Vukčević
Ljubica Vukčević je Head of Research & Insight u Direct Media United Solutions agenciji, gostujući je predavač na Fakultetu Dramskih Umetnosti i mama jednog malog Juga. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i master studije na Univerzitetu Westminster u Londonu. Tokom poslednih 10 godina koliko već radi u marketingu i oglašavanju u Srbiji i Engleskoj imala je priliku da radi na najrazličitijim pozicijama za mnoge zanimljive brendove. Autor je velikog broja stručnih tekstova i predavač na brojnim konferencijama u čitavom regionu. U profesionalnom životu, najponosnija je na nagradu IAA Inspire Award za mladog lidera na svetskom nivou za 2017. godinu kao i na izboru za jednog od 50 mladih lidera Adriatik regije 2015. godine. U slobodno vreme najviše voli da šeta sa svojom porodicom, putuje i gleda serije.

 

Ruža Ilić
Ruža je po struci diplomirani ekonomista. Trenutno završava Master studije iz oblasti Menadžmenta u sportu na temu “Strateški značaj povećanja žena menadžera u sportskoj inudstriji”. Zaposlena je kao Business Developer u IT Start Up kompaniji Sportifico- društvenoj mreži za perspektivne sportiste i sportiskinje. Pored toga, radi projekte za Fudbalski Savez Srbije, organizaciju sportskih takmičenja i freelance za kompanije koje rade u sportskoj industriji ili ulažu u istu. Ekspertizu u sportskoj industriji stekla je baveći se organizacijom sportskih takmičenja u Srbiji i inostranstvu, a u svojoj biografiji se može pohvaliti organizovanjem preko 40 sportskih takmičenja među kojima su Univerzijada Beograd, UEFA Futsal Euro, UEFA U17 Championship, itd…Preko 7 godina je bila fudbalski sudija, govori 3 jezika: engleski, francuski i španski. Mašta da jednog dana postane doktor nauka u oblasti sportskog menadžmenta sa akcentom na položaj i ulogu žena u sportu, posebno fudbalu.