Događaj “Devojčice imaju reč” u školi “Svetozar Marković” u Beogradu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sreće a u okviru kampanje Inspiring girls (Inspiracija za devojčice) ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba, poverenica za zaštitu ravnopravnosti  Brankica Janković, urednica fotografije u nedeljniku “Vreme” Marija Janković, glumica Jelena Ćuruvija i veb programerka Jelena Krmar družile su se devojčicama iz osnovne škole “Svetozar Marković” kako bi ih inspirisale da  teže ostvarenju svojih sopstvenih životnih izbora.

Kroz razgovor  sa uspešnim i inspirativnim ženama iz različitih oblasti devojčice su imale priliku da se bliže  upoznaju sa njihovim profesijama i izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu, ali i prilikama koje su im se ukazale. Cilj kampanje “Inspiring girls”, čiji  je cilj doprinos borbi protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica, pokrenula je organizacija CRTA po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije uz podršku i ambasade Kanade u Srbiji.

“Veoma sam srećna i ponosna što sam deo današnjeg događaja „Devojčice imaju reč“. Kampanja “Inspiring Girls” je odlična inicijativa kako bi se deca podstakla na prevazilaženje rodnih stereotipa. Ovakav vid događaja je značajan, jer uključuje i dečake i devojčice, a neophodno je da se međusobno slušaju i razumeju. Moja poruka svima je da se ne obaziru na tradicionalnu podelu zanimanja, već da biraju profesiju koju sami žele i da se slobodno razvijaju i napreduju”,  izjavila je ambasadorka Kanade u Srbiji Nj.E. Keti Čaba.

Nj.E.Keti Čaba
Diplomirala je političke nauke i ruski jezik na Kvins univerzitetu u Kingstonu, Ontarioa,a magistrirala na studijama o Centralnoj i Istočnoj Evropi i Ruskim studijama na Univerzitetu Karleton u Otavi. Radila je u tadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne trgovine Kanade, a potom je zauzimala nekoliko programskih i analitičkih pozicija kao visoki službenik Kanadske agencije za međunarodni razvoj Sida (CIDA). Bila je direktor objedinjenih državnih organa za Subsaharsku Afriku. U najskorije vreme Čaba je bila viši direktor Kanadskog razvojnog programa za Etiopiju lociranog u ambasadi Kanade u Adis Abebi. Trenutno je na poziciji ambasadorke Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

 

Brankica Janković
Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Ekspertkinja je u oblasti socijalne zaštite, zaštite starijih lica, zaštite prava deteta i javne uprave i bezbednosti.  Članica je Evropske asocijacije direktora rezidencijalnih ustanova za starije osobe EDE i Evropske socijalne mreže (ESN). Dobitnica je republičke nagrade za doprinos razvoju Sistema socijalne zaštite koju dodeljuje Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije, kao i Zlatnog točka za doprinos ljudskih prava romske nacionalne manjine koju dodeljuje Nacionalni Savet Roma.

Marija Janković
Rođena je 10. aprila 1978. godine u Zaječaru. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu diplomirala je slikarstvo 2002. godine i kao diplomirani slikar sa više godina iskustava kao fotograf u srpskim i medjunarodnim novinama i medijima, organizovala osam samostalnih i učestvovala na mnogim grupnim izložbama. Trenutno radi kao urednica fotografije u nedeljniku “Vreme”.

 

 

 

Jelena Ćuruvija
Jelena Ćuruvija Đurica je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Po završetku Akademije umetnosti u Novom Sadu, radila u Vojvođanskim pozorištima (Subotica, Sombor, Novi Sad, Vršac). Od 2002. godine živi i radi u Beogradu. Glumila je u seriji Lisice i filmovima Žurka i Buđenje iz mrtvih. U Malom pozorištu “Duško Radović” igra u predstavama “Prevaranti” i “Car je go”.

Jelena Krmar
Rođena je 1990. godine u Rumi. Elektrotehnički fakultet u Beogradu je završila 2013. godine i od tad radi kao programer u kompaniji Byteout Software. Pet godina je gradila karijeru u Byteoutu i bila lider tima za razvoj digitalnih platformi za klijente.  Tokom poslednje dve godine član je tima koji se bavi razvojem firminih proizvoda, jer je osim samog kodiranja, veoma interesuje i osmišljavanje izgleda i funkcionalnosti aplikacija. S jednom od tih aplikacija je 2016. godine konkurisala i osvojila jednu od 300 stipendija kompanije Apple za njihovu godišnju konferenciju.