Međunarodni dan žena obeležen događajem “Devojčice imaju reč” u OŠ “Braća Stefanović” u Neuzini

Događajem “Devojčice imaju reč” u ovkiru kampanje “Inspiring Girls Srbija” obeležen je Međunarodni dan žena u OŠ “Braća Stefanović” u mestu Neuzina.  Devojčice i dečaci ove škole upoznali su se našim ambicioznim volonterkama i tokom razgovora su imali priliku da čuju sa kojim su se sve preprekama na profesionalnom putu susretale učesnice, kako izgleda njihov posao, koji su njihovi najveći uspesi i šta ih najviše motiviše za dalji napredak.

Sa đacima su razgovarale inspirativne žene iz sveta IT industrije, muzike, preduzetništva i sporta: Kristina Stojaković-Softver Ineženjer u kompaniji Schneider Electric DM Novi Sad, Osnivačica zajednice Rails Girls Novi Sad, Ruža Ilić-Football Specialist, Business Developer IT u kompaniji Sportifico, Sonja Dakić-preduzetnica, osnivačica brenda Daj Daj ekoloških pelena, mentorka ženama za pokretanje sopstvenog biznisa i Biljana Šunjka-bubnjarka, preduzetnica porodične kompanije Sunjka med, apsolvent na fitomedicini i mentorka programa Rok kamp za devojčice.

Kampanju “Inspiring girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica.

 

Kristina Stojaković
Softver inženjerka po obrazovanju. Zaposlena kao Scrum Master u kompaniji Schneider Electric DMS Novi Sad, gde svakodnevno sa dva tima primenjuje Scrum Framework u razvoju kompleksnog proizvoda za nadgledanje i kontrolu elektroenergetskih mreža. Osnivačica je organizacije Rails Girls Novi Sad koja ima za cilj da u atmosferi podrške programiranje približi ženama i potencijalno promoviše ovo zanimanje kod njih. Aktivna u radu IT zajednica i organizaciji IT događaja. Do sada su uspešno organizovale 5 dvodnevnih radionica za devojke i žene, a usput upoznale mnogo kreativnih ljudi. Dve godine je radila u Fondaciji „Centar za mlade talente“ i godinu dana u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, sa talentovanom decom u oblasti programiranja. Slobodno vreme provodim čitajući knjige, voli da uzgaja cveće.

 

Ruža Ilić
Ruža je po struci diplomirani ekonomista. Trenutno završava Master studije iz oblasti Menadžmenta u sportu na temu “Strateški značaj povećanja žena menadžera u sportskoj inudstriji”. Zaposlena je kao Business Developer u IT Start Up kompaniji Sportifico- društvenoj mreži za perspektivne sportiste i sportiskinje. Pored toga, radi projekte za Fudbalski Savez Srbije, organizaciju sportskih takmičenja i freelance za kompanije koje rade u sportskoj industriji ili ulažu u istu. Ekspertizu u sportskoj industriji stekla je baveći se organizacijom sportskih takmičenja u Srbiji i inostranstvu, a u svojoj biografiji se može pohvaliti organizovanjem preko 40 sportskih takmičenja među kojima su Univerzijada Beograd, UEFA Futsal Euro, UEFA U17 Championship, itd…Preko 7 godina je bila fudbalski sudija, govori 3 jezika: engleski, francuski i španski. Mašta da jednog dana postane doktor nauka u oblasti sportskog menadžmenta sa akcentom na položaj i ulogu žena u sportu, posebno fudbalu.

 

Sonja Dakić
Iskusna preduzetnica i biznis mentorka, životno motivisana za rad i razvoj društvenog preduzetništva. NLP trener i mama dvoje dece koja rado deli svoja znanja i kontakte jer veruje da tako čini ovaj svet boljim mestom. Završila srednju školu za dizajn 1996. godine u Beogradu. Radila preko 10 godina kao sekretarica, office manager, grafički dizajner u raznim firmama da bi rođenjem ćerke Zare slučajno upala u preduzetništvo. U želji da pronađe najbolje pelene za svoje dete postaje preduzetnica i 2011. godine sa prijateljicom osniva preduzeće Daj Daj d.o.o. koje se bavi proizvodnjom ekoloških platnenih pelena od bambusovog vlakna, jedinog tekstilnog proizvoda u Srbiji koji nosi Eko znak RS.Dobitnica specijalnog priznanja za inovativnost Udruženja poslovnih žena Srbije, TEDx govornica i predavačica na mnogim domaćim i stranim konferencijama. Poslednjih godina drži treninge i radionice na temu preduzetništva, javnog nastupa i razvoja veština. 2018. godine pokrenula sopstveni mentorski program Živi*Radi*Voli u saradnji sa ICT HUB-om u Beogradu. Veruje da pojedinačno i zajedno trebamo svakodnevno menjati svet na bolje.

 

Biljana Šunjka
Biljana je rođena u Novom Sadu, 28. 6. 1992. Od ranih godina pokazuje interesovanje za muzikom, a u desetoj godini pokazuje prvo interesovanje za bubnjeve. Sa 13 godina  dobija svoj prvi set bubnjeva, a kasnije sa bratom i drugarima osniva bend Čupavci, prvo za potrebe školske priredbe, ali potom nastavljaju rad koji traje sa uspehom i danas. Posle 10 godina rada na obradama pesama raznih izvođaca, počinju rad na autorskim pesmama i 2016.godin izbacuju prvi album sa 6 pesama. Bend je za 12 godina zabeležio puno nastupa, a izdvajaju se festivali Beer Fest u Beogradu i Blok Rock u Novom Sadu, a prošle godine posle nastupa sa svojim bendom na gitarijadi u Velikom Gradištu Biljana osvaja priznanje za najboljeg bubnjara. U februaru 2018. godine u okviru projekta “Muzička šansa” objavljuju svoj prvi spot. Pored muzike svoju kreativnost i sklonost ka umetnosti kroz godine izražava i u ručnoj izradi nakita kao i šivenju. Učestvovala je u drugom Rok kampu za devojčice 2018. godine, koji je održan u junu, u Sremskim Karlovcima u okviru Femix projekta. Pored muzike bavi se porodičnim pčelarstvom “Sunjka Med”,  gde proizvodi matičnjake i matice. Završila je gimnaziju “Laza Kostić” u Novom Sadu i trenutno je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, na smeru fitomedicina.