Predstavljena platforma Video Hub u okviru kampanje Inspiring Girls – inspirišite devojčice bilo kada i bilo gde!

Kampanja Inspiring Girls International, inicijativa koja inspiriše devojčice širom sveta, na današnjem Globalnom Samitu u Londonu predstavila je novu platformu Video Hub namenjenu devojčicama kako bi u svakom trenutku i na svakom mestu na planeti imale mogućnost da se upoznaju sa raznovrsnim ženskim uzorima i na taj način motivišu. Samit će okupiti države članice kampanje, stručnjake, aktiviste, govornike i ambiciozne žene posvećene osnaživanju devojčica i mladih žena.

Inspiring Girls Video Hub
je nova digitalna platforma koja sadrži kratke intervjue sa uspešnim i ambicioznim ženama. Zahvaljujući podršci kompanije Telefonica i Mobile World Capital, ova platforma omogućava svim ženama različitih profesija i nacionalnosti da samostalno snime video u trajanju od 3 do 6 minuta i postave ga na platformu. Intervjui su raspoređeni prema tipu profesije  – od početnica, praktikantkinja, preko izvršnih direktorki, inženjerki do premijerki. Škole će takođe biti u mogućnosti da organizuju live stream razgovore sa odabranim volonterkama putem Video Hub-a.

“Naš novi Video Hub omogućava devojčicama da čuju savete i iskustva različitih ženskih uzora u samo nekoliko klikova. Raduje nas činjenica da uz pomoć tehnologije možemo povećati ambicije i ciljeve devojčica bilo gde na svetu”, naglašava osnivačica Inspiring Girls kampanje Miriam Gonzalez Durantez.

 

70% devojčica kaže da su nakon razgovora sa volonterkama kampanje osnažene, inspirisane i odlučnije u pogledu svoje budućnosti.* Istraživanja pokazuju da 67 odsto mladih žena veruje da žene nemaju jednake šanse kao muškarci, a 55 odsto veruje da rodni stereotipi utiču na njihovu mogućnost da slobodno izraze svoje mišljenje i stavove, kao i da je neophodno upravo u ovom dobu razbiti barijere i osnažiti žene. **

 

“Mladim ženama je potrebno da vide primer nekog ko je uspešan, ko ostvaruje svoje snove i radi ono što voli. U današnjem svetu kada imamo bezbroj mogućnosti za međusobno povezivanje i razmenjivanje kontakta, mislim da je Video Hub koji pokreće Inspiring Girls fantastična prilika da devojčice širom sveta dobiju mogućnost da se informišu i inspirišu”, kaže bivša premijerka Australije i Direktorka Instituta za žensko liderstvo Džulija Gilard.

Osnivačica kampanje Miriam Gonzalez Durantez  ugostiće uživo na samitu i putem video uključenja mnoštvo uticajnih i uspešnih govornika: Mišal Husein – britanska voditeljka na televiziji i radiju BBC, Dem Meri Berd – poznata književnica i klasičarka, Muzun Almelehan – UNICEF Ambasadorka, Nimko Ali – britanska aktivistkinja poreklom iz Somalije, Šeril Sendberg – operativna direkorka društvene mreže Facebook, Džulija Gilard bivša premijerka Australije, Ana Botin – izvršna direktorka španske multinacionalne banke Santander i Hose Maria Alvarez-Palete – izvršni direktor španske multinacionalne kompanije za telekomunikacije Telefonica.

Takođe, prisutne učenice osnovnih škola učestvovaće u radionici kompanije Gugl – „Ja sam izuzetna“ (eng. I am remarkable), koja za cilj ima promovisanje ženskih dostignuća i osnaživanje žena u razvoju njihovih karijera.

 

Inspiring Girls kampanja okuplja uspešne i ambiciozne žene različitih profesija koje sat vremena godišnje posvećuju inspirisanju devojčica uzrasta od 10 do 15 godina. Cilj je osnažiti devojčice da teže ostvarenju svojih snova i da činjenica što su devojčice ne treba da im bude prepreka, već podstrek. Kampanja se sprovodi u 13 država širom sveta: Brazil, Čile, Kosta Rika, Kolumbija, Honduras, Italija, Srbija, Singapur, Španija, Švajcarska, Meksiko, Panama i Peru.  Srbija se pridružila kampanji krajem 2016.godine i od tada okupila je više od 60 volonterki i inspirisala skoro 500 devojčica širom Srbije.

______________________________________________________________________________________________________________
*Istraživanje organizacije InTribe, kompanije Valore D i kampanje Inspiring Girls u Italiji, 2019
** Istraživanje Girls Attitudes 2018,  britanske organizacije GirlGuiding