Poželimo dobrodošlicu Kolumbiji !

Kampanji Inspiring Girls se pridružila još jedna zemlja! Kolumbija je postala četvrta država Latinske Amerike koja se uključila u ovu kampanju.

Inspiring Girls projekat me motiviše, jer teži osnaživanju devojčica da ostvare svoje snove. Osnaživanje žena i devojčica je od ključne važnosti za jačanje ekonomskog rasta i promovisanje socijalnog razvoja. Zbog ovih kao i mnogih drugih razloga, verujem da Inspiring Girls ovde u Kolumbiji može imati značajan uticaj, kao i u globalnom društvu”, rekla je predsednica kampanje Inspiring Girls u Kolumbiji Angela Feged Mora.

Prema istraživanju, od ukupnog broja zaposlenih žena u Kolumbiji, samo 7 odsto njih se nalazi na pozicijama rukovodilaca i menadzera.

Izabela Gandini, liderka odeljenja za rad u pravnoj firmi Norton Rose Fulbright, kaže da je u Kolumbiji veoma mali procenat žena na vodećim pozicijama u kompanijama i da je to posledica kulturnog problema koji zahvata generalno Latinsku Ameriku. Žene su i dalje po stavu društva predodređene za rad u kući, brigu o domaćinstvu i deci. Upravo ova tipska podela zanimanja jača nejednakost i barijere koje ženama uskraćuju mogućnost zaposlenja na pozicijama moći i odlučivanja.

Druga oblast koja brine Kolumbiju je politička zastupljenost žena. Na osnovu rezultata izbora za Kongres 2018-2022 u Kolumbiji, podaci pokazuju da će u Kongresu biti 19,9 odsto žena tj.od ukupno 276 mandata, 55 će pripasti ženama kongresmenkama. Kvote su pokazale da bi zastupljenost žena trebalo da bude 30 odsto, ali još uvek postoji dalek put da bi se ostvarila jednakost od 50/50.

“Veoma sam uzbuđena što se Kolumbija pridružila kampanji Inspiring Girls. Angela će biti liderka kampanje kako bi povezala devojčice sa što više uspešnih žena različitih profesija i time motivisala društvo u Kolumbiji na prevazilaženje rodnih stereotipa i podizanje samopouzdanja kod devojčica. Ovo je izuzetna prilika da se ostvare pozitivne promene u životima žena i devojčica u Kolumbiji”, istakla je osnivačica kampanje Inspiring Girls Miriam Gonzales.