Kampanja „Inspiring Girls Srbija“ motivisala devojčice i dečake da uče i sanjaju na Globalnom dečijem dizajn maratonu 

U okviru Globalnog dečijeg dizajn maratona (Global Children’s Designathon),  na prvom od mnogobrojnih panela, predstavljena je kampanja “Inspiring Girls”. Devojčice i dečaci su imali priliku da se druže i razgovaraju sa uspešnim ženama iz oblasti IT-ja, programiranja i biologije, koje su ih svojim savetima i iskustvima osnažile i motivisale da napreduju u svojim životnim izborima i ostvarivanju svojih ciljeva.

Designathon Works (Dizajnaton) je edukativni program nastao u Holandiji koji podstiče razvoj preduzetničkih veština dece uzrasta od 7 do 18 godina, sa ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturiranih oko globalnih ciljeva održivog razvoja UN pomoću novih tehnologija.

Mališani su se družili sa: Jelenom Krmar – veb programerkom, doc.dr Nadicom Milosavljević – profesorkom na katedri za signale i sisteme na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i Sonjom Bađurom – biološkinjom iz Svetske organizacije za prirodu (WWF).

Zajednički cilj Dizajnatona i kampanje Inspiring Girls jeste pružanje prilika deci da napreduju i razvijaju se, kako bi unapredili društvo i učinili planetu boljim mestom za život za sve nas. Iz tog razloga, zajedničkim snagama motivisali smo i inspirisali devojčice i dečake da budu hrabri i da ne odustaju od svojih snova.

Kampanju “Inspiring girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica. Kampanja „Inspiring girls“ u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica. U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame…kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

U okviru ove kampanje, slični događaji su organizovani u još nekoliko osnovnih škola u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Kikindi.