Inspirisani dosadašnjom borbom, nastavljamo dalje

Inspiring Girls Srbija čestita svim devojčicama i devojkama Međunarodni dan žena, 8 mart. U vreme današnje komercijalizacije ovog praznika, kada se revolucionarni karakter 8. marta obesmišljava, sećamo se svih značajnih žena koje su svojim radom i zalaganjem doprinele većem ostvarivanju prava žena. One nas inpirišu da nastavimo dalje, jer borba za ravnopravnost ne prestaje.

U današnjem svetu globalnih kriza prava devojčica i devojaka su ugrožena. To potvrđuje i autorski tekst Antonia Gutereša, Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u povodu 8. marta. On je tom prilikom napisao „da ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje širom sveta i da procene ukazuju da će biti potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost. „

Iskazujemo punu solidarnost sa devojkama i devojčicama u drugim delovima sveta, kojima je i dan danas zabranjeno da se školuju. U Srbiji se devojke i devojčice i dalje suočavaju sa mnogim izazovima i preprekama. Neki od njih su žensko reproduktivno zdravlje i HPV vakcinacija, nejednake plate, smanjene mogućnosti za bavljenje sportom, nedostatak bezbednosti i offline i online

Da bismo zajednički unapredili položaj devojčica i devojaka u Srbiji, potrebno je da teme rodne ravnopravnosti budu stalno prisutne u našim školama. Razgovor o značajnim ženama iz naše istorije, naučnicama, knjićževnicama je od izuzetne važnosti. Sigurni smo da bi takvi razgovori bili inspiracija svim mladim devojkama i devojčicama da profesionalno dostignu svoje snove.

Kada uvide šta su istaknute žene mogle da urade u svoje vreme, dobiće dodatnu inspiraciju da i one nastave borbu za ravnopravnost. Svima nam je potrebna društvena atmosfera u kojoj će svi mladi ljudi moći da razvijaju sve svoje potencijale i talente.

Kao nova generacija koja je gotovo rođena sa različitim elektronskim uređajima, verujemo da je veoma važno da sve devojčice i devojke imaju podršku i mogućnost da razvijaju svoje IT veštine, finansijsku pismenost i brigu o klimi i životnoj sredini.

Inspirisani životnim pričama velikih žena koje su se borile i izborile za mesto žena u današnjem društvu nastavićemo dalje jer novo vreme donosi nove izazove i prostore koje tek treba osvojiti.