Snaga devojčica je nemerljiva

Svakog 11. oktobra obeležavamo Svetski dan devojčica i podsećamo na nejednakosti i prepreke sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta, ali i na njihovu snagu, potencijale i pravo na svet u kojem mogu da ostvare sve svoje snove.

Nažalost, živimo u društvu u kojem devojčice i dalje nemaju jednake šanse. One se svakodnevno suočavaju sa rodnim normama koje im ograničavaju razvoj, sa nedostatkom sigurnosti u školama, i sa nasiljem koje se manifestuje ne samo fizički, već i kroz javni govor pun diskriminacije, mizoginije i stereotipa. I ove godine, Međunarodni dan devojčica posvećujemo sećanju na devojčice ubijene u tragičnom događaju u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ – A.D. (14), A.A. (14), E.K. (13), A.B. (11), M.A. (13), K.M. (12), B.A. (11), S.N. (13).

Pozivamo Ministarstvo i škole na uvođenje hitnih mere za poboljšanje sigurnosti devojčica u Srbiji.

Devojčice su jake!

Uprkos preprekama, devojčice širom sveta pokazuju da su snažne, hrabre i sposobne da menjaju svet. Ipak potrebna im je i naša podrška. Podaci iz globalnog istraživanja Inspiring Girls, u kojem su učestvovale i devojčice iz Srbije, pokazuju da 93% devojčica želi da vidi više ženskih uzora u svojoj okolini tokom školovanja. Kada čuju inspirativne priče uspešnih žena, 92% devojčica kaže da im to otvara nove profesionalne mogućnosti i motiviše ih da sanjaju veće snove. Međutim, realnost je da u mnogim sredinama, devojčicama nedostaju ti uzori.

Nažalost, mnogi globalni razvojni planovi ne prepoznaju dovoljno probleme sa kojima se devojčice suočavaju, čineći njihove potrebe „nevidljivim“. Društva u kojima devojčice ne mogu da ostvare svoj puni potencijal ne mogu se smatrati razvijenim. Istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije iz 2023. godine pokazuju da je zaposlenost mladih žena značajno manja nego kod njihovih muških vršnjaka – razlika koja se kod uzrasta od 25 do 29 godina penje na gotovo 30% u korist muškaraca.

Vreme je da izgradimo svet u kojem devojčice imaju prostor da razvijaju svoje talente i potencijale, oslobođene okova patrijarhata i nametnutih rodnih normi. Na nama je da stvaramo bezbednija društva za devojčice, da im pružimo priliku da budu liderke, inženjerke, umetnice, naučnice, sportiskinje i da ih inspirišemo pričama o ženama koje ruše granice. Devojčice širom sveta zaslužuju budućnost u kojoj će rodna ravnopravnost biti stvarnost, a ne daleki, nedostižan cilj.

Na ovaj Svetski dan devojčica, pozivamo sve – roditelje, nastavnike, medije i donosioce odluka – da se pridruže borbi za ravnopravnost i pravo devojčica da sanjaju velike snove. Svaka devojčica treba da ima šansu da postane ono što želi. Njihovi glasovi su budućnost koju svi želimo. Pridružite nam se u borbi za svet u kojem će svaka devojčica imati priliku da ostvari svoje potencijale.

Rad Akademije ženskog liderstva podržava Beogradska otvorena škola kroz program „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ uz finansijsku podršku Švedske.