U Karlovačkoj gimnaziji obeležen Međunarodni dan devojčica događajem „Devojčice imaju reč”

Događajem “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje “Inspiring Girls” održanom u Karlovačkoj gimnaziji, organizacija CRTA iz Beograda obeležila je Međunarodni dan devojčica.

Na ovom događaju, sa devojčicama i dečacima Karlovačke gimnazije, razgovarale su uspešne žene iz sveta kulture, arhitekture, prirodnih nauka i preduzetništva: Svetlana Mojić Džakula – dizajnerka jahti i vlasnica sopstvenog biroa Salt&Water, Marija Lesjak – vanredna profesorka hemije, biohemije i zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu,  Milena Vasić – pravnica i advokatica u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM), Milena Minja Bogavac – direktorka Šabačkog pozorišta i Marija Radojčić – preduzetnica i vlasnica Business Café licence za Srbiju.

Kroz druženje sa našim inspirativnim i uspešnim volonterkama, devojčice i dečaci su se bliže upoznali sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu, i prilikama koje su im se ukazale.

 

 

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. „muške“ i „ženske“ profesije i zanimanja i dalje dominira.

Ova kampanja poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje za povratak u osnovne škole kako bi devojčicama, uzrasta od 10 do 16 godina, kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri ali i da bi inspirisale devojčice da teže ostvarenju svojih životnih izbora.

Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

Devojčicama su panelistkinje poručile da neprestano uče, putuju, budu hrabre, veruju u sebe i u svoje snove.

U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame…kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

U cilju razvoja i širenja kampanje, ovakavi događaji održani su u proteklih godinu dana u više škola u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, kao i u Kikindi, Kragujevcu i Kraljevu.

1 thought on “U Karlovačkoj gimnaziji obeležen Međunarodni dan devojčica događajem „Devojčice imaju reč””

  1. Pingback: Obeležen Međunarodni dan devojčica događajem "Devojčice imaju reč" - Inspiring girls Srbija

Comments are closed.